Fondi i peshkut: DELTA E BUNËS – HABITAT SHUMË I RËNDËSISHËM I PESHKUT

Diversiteti i peshkut në zonën e Ulqinit është zvogëluar shumë dekadave të kaluara me intervenime të shumta antropogjene, siç janë ndërtimi i digave në Drin të Shqipërisë (çka ka ndikuar në zvogëlimin e ishullit në Bunë dhe humbjen e vendeve për shumëzim në rrjedhën e sipërme), ndërtimi i Kripores (humbje e vendeve të mëdha për shumëzim në gjirin e dikurshëm), ndotja dhe mirëmbajtja joadekuate e zonave të mbetura moçalore dhe relikteve të gjirit të lidhura me Port Milenë (humbja e habitateve).

Pavarësisht nga këto intervenime, sistemi ujor i deltës së Bunës ende është habitat shumë i rëndësishëm i peshkut. Ekspertët nga Shqipëria dhe Mali i Zi kanë regjistruar 143 lloje dhe nënlloje të peshkut, ndërsa 107 lloje të peshkut janë regjistruar në pjesën e Malit të Zi (në Liqenin e Shasit, Bunë dhe det).

Në Bunë mund të gjenden 13 lloje të peshkut që migrojnë nga Liqeni i Shkodrës në Detin Adriatik dhe anasjelltas. Gati 70 % e llojeve lumore të peshkut janë lloje të krapit.

Përveç peshkut, në këtë zonë në numër më të vogël akoma ekzistojnë: sepja evropiane, oktopodi, midhjet, gaforret, guacat dhe yjet e detit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Intervista e parë e kryetarit Omer Bajraktari: GJENDJA NË KOMUNË, VIZIONI I ZHVILLIMIT, PLANET…

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Gjekë Gjonaj: Shpirti arsimdashës i mësimdhënësve shqiptarë në SHM “Vëllazërim –Bashkim” i përballoi sfidat e kohës
Gjekë Gjonaj: Shpirti arsimdashës i mësimdhënësve shqiptarë në SHM “Vëllazërim –Bashkim” i përballoi sfidat e kohës

Shënimi i Ditës së Shkollës së Mesme “Vëllazërim – Bashkim” të Ulqinit, i cili u mbajt ditën e martë, më 21 mars, i tejkaloi përmasat e një dite të zakonshme festive, e cila shumë vite më parë kremtohej

Ulqin: OFERTA PËR PUNËSIM NË “RIVA RESTAURANT“ NË RANË
Ulqin: OFERTA PËR PUNËSIM NË “RIVA RESTAURANT“ NË RANË

Riva Restaurant & Terrace ofron vende pune: kamarier/e, ndihmës kamarier/e, banakier/e, ndihmës banakier/e, ndihmës/e ne kuzhinë, mirëmbajtëse/ pastruese. Kontakt: hotel-riva@hotmail.com tel. +38267324393,

Bashkësia Islame: SONTE TERAVIA E PARË, NESËR DITA E PARË E AGJËRIMIT
Bashkësia Islame: SONTE TERAVIA E PARË, NESËR DITA E PARË E AGJËRIMIT

Bashkësia Islame e Ulqinit njoftoi se sonte në të gjitha xhamitë e Ulqinit do të mbahen teravitë e para. Kjo do të thotë se nesër, e enjte, më 23 mars, është dita e parë e agjërimit në muajin e Ramazanit.

Supermarketi SARS: AKSIONI „STOP INFLACIONIT“
Supermarketi SARS: AKSIONI „STOP INFLACIONIT“

Na vizitoni dhe shfyrtëzoni ofertën të cilën e kemi pregaditur për ju. Aksioni vlen në të gjithë marketët e SARS-it. Ju ofrojmë çmimet më të volitshëm, më të ulëta nga asortimani ynë të produkteve. Mund

Memorandum për bashkëpunim me Eko Fondin – Fokus në pastrimin e Port Milenës
Memorandum për bashkëpunim me Eko Fondin – Fokus në pastrimin e Port Milenës

Kryetari i Komunës së Ulqinit, Omer Bajraktari dhedrejtori ekzekutiv i Fondit për Mbrojtjen e MjedisitJetësor të Malit të Zi (Eko Fondi) Drashko Boljeviqkanë nënshkruar Memorandum për Bashkëpunimi, me