Gani Karamanaga: Cano Musa Duli – Arkitekti dhe piktori ulqinak në Njujork

Rrëfimi 1.

Valdanosi,pjesë magjike e Ulqinit. Me bashkëshorten ishim duke ecur  rrugicës sipër plazhit me zhavor. Djathtos janë selviat të mbjellura dikur prej Kooperativës bujqësore, pak më largë ullishta e njohur e Bishtit-Valdanosit. Prej pishave doli Cano Duli:

Dotore, sa mirë si po ju shoh.

 

Ishin fjalët e tija.

 

Rrëfimi 2.

Njohtimi im ma i mirë me Cano Dulin është në vitin 2009 kur vizitova Njujorkun lidhur me bashkëpuniminmin me “Columbia  Universitetin dhe “Jacobi Hosptal Center “në pjesën  e Njujorkut  Nju Roshel.

Në qershor të vitit 2009  pas udhëtimit të gjatë mbrritëm në aeroportin e madhë  “Xhon Kenedi”. Aty na priti Cano Duli:

“Prof. Alan Ross më ka lajmërue se do të vini , unë do të ju shoqëroi këto ditë”.

Dhe, me të vërtet Cano Duli dhe i ndieri Fatmir Resulbegu na kanë shetitur nëpër Njujork. Cano Duli kishte raporte të shkylqyera me Prof. Alan Ross i cili ishte barësi i Projektit për ndihmesën e Emërgjenësësë Shtëpisë së Shëndetit të Ulqinit prej vitit 2007-2010.

Cano Duli ishte i kyçur në Projektin: themelimi i Spitalit “Ilyria”. Në këtë spital në kuadër të  “Jacobi Hosptal Center “. Mjekohen shqiptarët prej të gjithë vendeve ku litet gjuha shqipe: prej Shqipërie, Kosove, Maqedonie dhe Malit të Zi.

Ishim në mbrëmje solemne lidhur me kremtimit të 10 vjetori të Spitalit “Ilyria”. Aty u takuam me shumë vendasit tonë të cilët jetojshin në Njujork. Kam pasur privilegjë që të përshëndesë të gjithë të pranishmit publikisht.

Një ditë ishim edhe për drekë në shtëpinë e Cano Dulit. Na priti edhe bashkëshortja dhe vajza e tij. Djali ishte në punë.

Në  darkë të paharrushme e kemi pasur  në një restaurant në Nju Roshel. Pronari ishte prej Gucie (Mali i Zi).

Rrëfimi 3.

E kuptoj të nevojshme  të shkruaj diçka edhe për babain i Canit.

Musa (Cano) Duli u lind në Ulqin më 1924. Shkollën fillore e kreu në​​ vendlindje.Për shkak të kushteve të vështira u detyrua të shkojë në Shqipëri, për të gjetur punë. Në vitin 1942 shkoi në Tiranë te dajat. Atje mbaroi kursin për infermier. Më pas u punësua në spitalin italian, ku punoi dy vjet me mjekë të njohur, siç ishin​​ dr. Anagnosti, dr. Groti dhe dr. Matroni.​​

Në vitin 1946 iu bashkëngjit Brigadës së 13 shqiptare në Ohër, ku edhe punoi një vit në spitalin e atjeshëm.​​ Një vit më vonë u kthye në Ulqin. Ia filloi punës në ambulancën e atëhershme afër ish-hotelit​​ Galeb.​​ Ishte njeri human, i gatshëm për t’u ndihmuar të gjithë njerëzve pa dallim feje e kombi. Punën e infermierit e ushtronte me gjithë zemër e shpirt. Pa kurrfarë pritese shëronte pleq e plaka, të rinj e të reja, fëmijë të grupmoshave të ndryshëm. Me të gjithë​​ ishte i afërt.​

Vdiq më 1996.

Kujt në Ulqin ose në rrethinë nuk i kujtohet Musa, që shumë njerëz e thirrshin doktor Musa? Njeriu që vraponte, i kryente punët me buzë në gaz, njeriu që dinte me fjalë të ta lehtësonte dhembjen.​​ Musa ishte infermier i dalluar.

Rrëfimi 4.

Biografia

Cano Duli lindi në Ulqin në vitin 1958. Shkollën fillore e përfundon në Ulqin. Shkollën e mesme-dega e artiketurës  e kryen në Pejë në vitin 1973/74.

Fakultetin për artiketurë në Sarajevë në vitin 1979. Fillimisht punësohet në Organizatën për rindërtimin e Ulqinit pas tërmetit me 15 prill të vitit 1979.

Prej vitit 1989 deri me 1992 udheq  besnisin privat. Po në atë vit emigron për SHBA.

Fillon epoka e rilindjes tij ku e ndin vehdin shumë të sigurt.Punsimi me profesion në zyren e Art.ca. Udhëtimi në Hjuston-Texas dhe rikthimi në Njujork. Në vitin 1997 e hap besnisin  privat: Interopr-eksterior Fresca painting  Gold Leaf technicue bluenprint.

Punët  më atraktive që i realizoji: Hotel Wasdorf Astoria New York, Manhattan Plaza Hotel- Taj Mahal, Public  Library, Manchatab shtëpia private të standartit të lart, apartmane, restaurante, , reparim arteve të vjetëra.

Pas pensionimit vazhdon me këto aktivitete në SHBA dhe në Europë, dhe në vendlindje në Ulqin.

Në fund po shtoj:

Cano Musa Duli ishte arkitekt në Ulqin, por suksesi më i madhë në arktekturë do të manifestohet në Njujork., ku do të tregohet edhe piktor i dalluar.Kisha kënaqësi që të takohemi në Ulqin dhe në Njujork.

 

(Nga libri në dorëshkrim “Mërgimtar”)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

“Riviera e Ulqinit”: QAMIL HOXHA DREJTOR I RI EKZEKUTIV
“Riviera e Ulqinit”: QAMIL HOXHA DREJTOR I RI EKZEKUTIV

Menaxheri i diplomuar i hotelerisë Qamil-Qamo Hoxha është drejtor i ri ekzekutiv i Kompanisë „Riviera e Ulqinit“. Këtë vendim Bordi i Drejtorëve të kësaj kompanie

Presidentja e Kosovës viziton Malin e Zi: FILLIMISHT NË PODGORICË, PASTAJ NË ULQIN
Presidentja e Kosovës viziton Malin e Zi: FILLIMISHT NË PODGORICË, PASTAJ NË ULQIN

Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani, në fillim të muajit të ardhshëm do të qëndrojë për një vizitë zyrtare dyditore në Mal të Zi,

Ulqin: NË FUND TË JANARIT SHIJOHET NOTI NË PLAZHIN E VOGËL (Video)
Ulqin: NË FUND TË JANARIT SHIJOHET NOTI NË PLAZHIN E VOGËL (Video)

Sot ishte një ditë e bukur në Ulqin, të cilën qytetarë të shumtë e shfrytëzuan për shëtitje apo punë në Ullishtë. Në të njëjtën kohë,

Komuna e Ulqinit: Kryeministri me ministra në vizitë të martën
Komuna e Ulqinit: Kryeministri me ministra në vizitë të martën

Të martën, më 31 janar 2023, komunën e Ulqinit do ta vizitojë delegacion i Qeverisë së Malit të Zi në krye me kryeministrin dr. Dritan

Përvjetori: GJYSMË SHEKULLI NGA THEMELIMI I QENDRËS NATURISTE NË ADË TË BUNËS
Përvjetori: GJYSMË SHEKULLI NGA THEMELIMI I QENDRËS NATURISTE NË ADË TË BUNËS

Këtë vit bëhet gjysmë shekulli nga fillimi i funksionimit të Qendrës naturiste në Adë të Bunës. Në korrik të vitit 1973 u pritën mysafirët e