Gani Karamanaga: “DEGË E TRUNGUT TË URTË” – Antologji e Hajro Ulqinakut

Me propozim të Këshillit kombëtarë të Shqiptarëve në Mal të Zi si edhe me përkrahjen e Bashkimit të Krijuesve Shqiptarë në Mal të Zi e botuar nga Enti i Teksteve dhe i Mjeteve  Mësimore – Podgoricë doli nga shtypi antalogjia DEGË E TRUNGUT TË URTË të autorit Hajro Ulqinaku.

Për herë të parë, në një vend janë të përmbledhur krijuesit shqiptarë nga të gjithë vendet në Mal të Zi..Lexuesi do të takohet me shkrimtarët të njohur nga Ulqini dhe Kraja, Tuzi-Malësia, Plavi dhe Gucia si edhe nga Rozhaja.

Këtu janë: Esad Mekuli,Nol Berisha, Bahri Brisku,Mehmet Kraja, Basri Çapriqi, Hajro Ulqinaku, Ali Llunji, Idriz Ulaj, Zuvdija-Hoxhiq-Berisha, Ali M.Mehmeti, Asllan Bisha, Shaban Osmanaj, Ibrahim Berjashi, Ali Gjeçbritaj, Gazmend Çitaku, Fran Camaj, Anton Gojçaj, Haxhi Shabani, Anton Berishaj, Zef Gjuravçaj, Nikollë Berishaj, Mark Pashko Ljuljgjuraj, Ali Daci, Hasnije Kukaj Gjonbalaj, Flutra Mustafa, Hajredin Kovaçi, Anton P. Gjuravçaj .

Rdedaktor i librit isht Dmitrov Popoviqi, recensentë: Haxhi Shabani dhe Sahibe Hoxha.

Autori Hajro Ulqinaku edhe në moshën e pleqëeisë e ka intelektin komplet të rujtuar, momentalisht është një ndërë autorët më të frytshëm në Mal të Zi.

1. Është e përgatitur për shtyp monografia
2. SHKOLLA FILLORE NË ULQIN, historiku dhe veteranët

me koautorin Gani Karamanaga. Më këtë vepër kemi konkurua te Fondi për pakica, dhe jemi në pritje vendimin nga konkursi,

3. Në fazën përfundimtare është libri

RIZA HARAPI SHURDHA. PËR FOTOGRAFIN LEGJENDAR TË Ulqinit,

4. Është në pritje për botim në Institutin Albanologjik-Prishtinë vepra studimore

PESHQËT TË DETIT TONË

5. ULQINI LIMANI I SHPËTIMIT,

përmbledhje për detar dhe peshkatar të Ulqinit,

6. Antalogji letrare- BARKA IME ULQINI,

me autor vendor dhe botëror.

Sipas autorit veprat me numër 4 edhe 5 do të botohen në Ferizaj (Kosovë).

Dhe në fund:

Duke e vlerësue lartë botimin e kësaj antalogjie, mund të konstatohet se të gjithë autorët aty e kanë vendin e vet.

Por, mbet vrejte se ka pasur edhe shkrimtar tjerë të cilët e kanë pasur vendin në këtë antalogji. Kësaj radhe do ta përmendur vetëm një emër shumë të rëndësishëm në letërsinë shqiptare.

het fjalë për JAHO KOLLARIN.

Antologjia DEGË E TRUNGUT TË URTË do të jet e mirësepritur nga të gjithë nxënësit në shkollat shqipe në Mal të Zi dhe më gjërë.

Është dashtur me pritur më tëpër se shtatë dekada që të botohet kjo antologji.

                     

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

New York: Kryeministri Dritan Abazoviq takohet me diasporën shqiptare
New York: Kryeministri Dritan Abazoviq takohet me diasporën shqiptare

Kryeministri malazez Dritan Abazoviq i cili ndodhet për një vizitë disaditore në Nju Jork, pjesëmarrjen në sesionin e 77-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (OKB), zhvilloi një sërë

Tenderi në vijim: SË SHPEJTI ASFALTIMI I BULEVARDIT “TEUTA”
Tenderi në vijim: SË SHPEJTI ASFALTIMI I BULEVARDIT “TEUTA”

Menjëherë pas normalizimit të Portalit të Prokurimit Publik, Komuna e Ulqinit shpalli tender për asfaltimin e rrugëve në territorin e kësaj vetëqeverisje lokale. Siç thuhet në ftesë, vlera totale e këtyre

Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE
Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE

Të gjithë i kujtojmë vitet e fëmijërisë dhe ndër kujtimet që nuk i harrojmë asnjëherë janë lojërat me shokët e shoqet dhe aventurat e bukura të asaj moshe. Sot fëmijët tanë përballen me një përvojë tërësisht

Takimi me afaristët turistik: FILLUAN PREGADITJET PËR SEZONIN E ARDHSHËM
Takimi me afaristët turistik: FILLUAN PREGADITJET PËR SEZONIN E ARDHSHËM

Në hotelin Otrant, me inicjativë të Organizatës Turistike të Ulqinit, është organizuar takimi ndërmjetafaristëveturistik të qytetit, udhëheqësisë së Komunës, dhe ndërmarrjes sh.p.k. “Veprimtaritë Komunale”.

TAEKWONDO ULQINI: TETË MEDALJE NGA TURNEU NË SARAJEVË
TAEKWONDO ULQINI: TETË MEDALJE NGA TURNEU NË SARAJEVË

Të shtunën me datë 24.09.2022 në Sarajevë u mbajtë turneu ndërkombëtarë “Hadzici friends” në sportin e Taekwondo-së për të dy disciplinat, Ndeshje dhe Forma. Ky aktivitet i Taekwodo-së mblodhi