Gani Karamanaga: Mërgimtari EDIN GJONI – Thesar i çmuar i dijes islame

Rrëfimi 1

Takimi në Portën e Madhe të Kalasë

Fillimi i muajit të gushtit. Hapja solemne e manifestimit  “Skena verore” në Kala, para muzeut( më përpara Xhamia e Kalasë). Pas programit, shumica e të pranishmëve qëndruan në Pazarin e Gjytetit duke biseduar, shikue detin nga dritaret sipër bedenit.

Porta e Madhe e Kalasë ka tri  hyrje, dy në kande dhe një në mjedis. Duke ecur takova Hadixhe Gjonin, nënkryetaren e Komunës së Ulqinit dhe djalin e saj Edinin. Ky ka ardhur për pushim veror. Disa vjetë është mërgimtar në New York ku ushtron detyrën e imamit dhe hatibit.

Prej vitit  1998 deri në vitin 2007 isha në Këshillin e Bashkësisë Islame të Ulqinit ( BI). Një mandat  anëtar e katërë vite kryetar. Edin Gjoni  duke ndjekur Fakultetin  Teologjik në Kairo  ka pasur  ndihmesën financiare të BI. Ky ishte një investim i qëlluar për  BI të Ulqinit. Përveç se i kreu me sukses studimet, Edin Gjoni arriti që të formohet një ndërë dijetarët më të sukseshëm nga të gjithë trevat e Malit të Zi.

Pas përshëndetjes u drejtova Edinit:

Ktheu në vendlindje, ti mundesh me qenë Reis i ardhshëm i Bashkësisë Islame të Malit të Zi”.

Disa vite me radhë Edin Gjoni ka mbajtur ligjerata në xhamitë e Ulqin, si edhe në manifestimet fetare në Qendrën për kulturë. Ishte gjithmonë privilegjë për ta dëgjue.

Jam i mendimit se ai i mungon Ulqinit, por edhe Malit të Zi.

 

Rrëfimi 2

Biografia

EDIN GJONI është djali i Kasemit dhe Hadixhe (Bakalli) Gjoni;  nipi i  Haxhi Hafiz Shyqyri Bakallit – Kryetarit të bashkësisë Islame në Mal të Zi. (1957-1975) Është i lindur në Ulqin më: 31. 05. 1978. Ka shtetësinë e Malit të Zi dhe SHBA.

 

1.Arsimimi

Shkollën fillore dhe Gjimnazin (drejtimi klasik) e përfundon në vendlindje në vitin 1996.

Njëkohësisht ka ndjekur në Prishtinë dhe e ka përfundue Alauddin Medresen në vitin1997.

Në vitin 2001 ka diplomua në Fakultetin Teologjik (Usulu d-Din) në  Universitetin Al-

Alzhar në Kairo – Drejtimi Tefthir dhe Shkëncat e Tefthirit.

Në vitin 2016 – 2020 i ka ndjekur Masters studimet në  CUNY Graduate Centre u-New York-

Reparti për Studime Lindore dhe të Mesme (The Master of Arts in Middle Eastern

Studies – MAMES) të cilat i përfundon në dhjetor të vitit 2020.

Kapston Projekti i tij (The Final Capstone Project)  me titullin: “Me qenë imam në New York” (Being an Imam in New York City), i shkruar në formë të memoarit është shpallur më i miri.

Kapston projekti në semestrin pranveror të vitit 1020 është rekomandue për të botohet dhe të publikohet.

 

2 Ecuria në karierën arsimore

Nga viti 2001-2003 ka ndjekur Studimet Postdiplomike (ad-Dirasat al-‘Ulya) -DegaTefthir dhe Shkencave të Tefthirit në Fakultetin Usulu d-Din, Universiteti Al-Azharu në Kairo. Pas përfundimit të studimeve në Maj të vitit 2004 fiton drejtat për Temën e Magjistraturës: “Roli i i kuptimit-urtësisë në interpretimin e Kur’an –it sipas Tefsiru al-Manar” (Dawru-’Aqli fi Tafsiri l-Qur’an min khilal Tafsir al-Manar). Tema kryesisht ka qenë lidhur me konsultimet me prof. dr Enes Kariqin. Temën nuk mundet ta mbronte vetëm për arsye së ardhjes në SHBA më 2007.

Në vitin 2005 e ka ndjekur semestrin pranveror në Fakultetin e Shkencave Islamike në Sarajevë. Tërë kohën duke dëgjue ligjerata dhe konsultime me profesorë të respektuar:

Prof.Dr. Jusufom Ramiq, Prof. Dr. Enes Kariq, Prof. Dr. Reshid Hafizoviq dhe Prof. Dr. Adnan Silajxhiq.

Po në atë kohë i ka shkrue rreshtat e parë të punimit tij të Magjistraturës.

Në vitin 2007 – do të filloj punën e rregullt-imam, hatib dhe ofiçar në Qendrën Shqiptaro-Amerikane në New York, të cilën e ushtron edhe tani.

 

3.Gjuhët e huaja

Flet në mënyr aktive: Arabisht, Boshnjakisht, Anglisht.

Shërbehet edhe në gjuhën Gjermane, Françeze.

 

Rrëfimi 3

Hfz Shyqyri ef. Bakalli (1957-1975)

Haxhi Hafiz Shyqyri ef. Bakalli lindi më 5 shkurt të vitit 1914 në Ulqin, Në fëmijërinë e tij të hershme ka ndjekur mësim-besimin (mejtepin), ku tregon aftësi të veçantë në përvetësimin e programit mësimor. Veçanërisht dallohet me lexim të rregullt dhe të bukur të Kuranit, kështu që në moshë relativisht të re bëhet hafiz. Shkollimin e vazhdon në Shkodër. Me dekretin e Mexhlisit të Ulemave nga Shkupi në vitin 1933 emërohet myezin në xhaminë kryesore të Ulqinit. Në vitin 1936 emërohet imam dhe kurorëzues zyrtar në fshatin Dinoshë, afër Titogradit (Podgoricë). Në atë detyrë qëndron deri në vitin 1951, kur emërohet kryeimam i Titogradit. Krahas detyrës së imamit ka zbatuar edhe detyrën e sekretarit të Shoqatës së Alimave (Ilmija) të Malit të Zi; ishte anëtar i Kryesisë së Meshihatit të Republikës Popullore të Malit të Zi.

Në Kuvendin e Bashkësisë Islame të RPMZ, të mbajtur më 14 nëntor 1959 bashkëpunëtorët e tij, kolegët, imamët, do ta zgjedhin Hafiz Shyqri ef. Bakallin për kryetar të Meshihatit të Bashkësisë Islame të Malit të Zi. Ai njëherazi bëhet anëtar i rregullt i Meshihatit të Epërm dhe Kuvendit të Epërm të Bashkësisë Islame në nivel të Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë.

 

Haxhi Hafiz Shyqyri ef. Bakalli, pa dyshim, i takon atyre gjeneratave të myslimanëve të cilët janë gjetur në mes të stuhive të fuqishme politike, turbullirave ekonomiko-shoqërore dhe fetare në hapësirat Jugosllave, e të cilat do të lënë gjurmë dhe pasoja të dukshme në mënyrën e të jetuarit të myslimanëve dhe praktikimit të tyre të fesë, qoftë kjo në mjedise qytetare apo ato fshatare.

 

Rrëfimi 4

Opinion nga Arben Halluni për Edin Gjoni

-Pa dyshim, mikun tim të ngushtë Edin Gjoni, me të cilin kemi qenë për disa vite bashkëstudentë në Universitetin e Al-Az’harit, në Kajro të Egjiptit, mund ta konsideroj një thesar i çmuar të dijes islame, jo vetëm në vendin e tij të lindjes në Ulqin të Malit të Zi, por edhe të trevat e tjera shqipfolëse, në disaporë dhe gjetkë. Edini që meriton të jetë nga të parët e elitës islame shqiptare është mjeshtër i këshillave të ngrohta, shembull i formimit  dhe argumentimit intelektual, predikues e ligjërues i përgatitur dhe edukator i nderuar.

Kur ai refereron tema të ndryshme fetare dhe të përgjithshme e kupton se ai ka dalë para pjesëmarësve i përgatitur, studiues përfekt i temave shpirtërore dhe filozofike, duke sjellë tek çdo auditor qartësi, dobi dhe saktësi në shtjellimin e çështjeve të ndryshme.

Mendoj se me diturinë e tij universale, sidomos atë islame, ka hyr në mendjet dhe zemrat e besimtarëve, kryesisht në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku ai ushtron aktualisht më shumë autoritet misionin e tij fisnik dhe të fisme.

 

Edhe në fund

Edin Gjoni është figure ëmblematike fetare, gjithëshqiptare, gjithëkombëtare.

Është i martuar, ka dy vajza.

Po e përësërisë mendimi:

 

Edin Gjoni e ka vendin këtu në Mal të Zi.

Ai mundet me qenë Reis i ardhshëm i Bashkësisë Islame të Malit të Zi.

 

(Nga libri në dorëshkrim “Mërgimtar)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Presidentja e Kosovës në Mal të Zi: SOT NË PODGORICË, NESËR NË ULQIN
Presidentja e Kosovës në Mal të Zi: SOT NË PODGORICË, NESËR NË ULQIN

Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani Sadriu, me ftesë të kryetarit të Malit të Zi, Milo Gjukanoviq, po qëndron sot dhe nesër për një vizitë zyrtare në Mal të Zi. Presidentja Osmani Sadriu

Kryetari Bajraktari: Ngushëllime për viktimat e tërmetit në Turqi
Kryetari Bajraktari: Ngushëllime për viktimat e tërmetit në Turqi

Kryetari i Ulqinit Omer Bajraktari, ka shprehur ngushëllimet e tij të thella për familjet dhe popullin turk në keto momente të vështira pas tërmetit shkatërrues që goditi Turqinë dhe Sirinë. Qytetarët

Nimanbegu: Telegram ngushëllimi për tërmetin shkatërrues në Turqinë juglindore
Nimanbegu: Telegram ngushëllimi për tërmetin shkatërrues në Turqinë juglindore

AMBASADA E REPUBLIKËS SË TURQISË Sh.E.T. Mr. Barış Kalkavan, ambasador   Shkëlqesia Juaj, Si mik me lidhje të gjata historike me Republikën e Turqisë, qytetarët tanë dhe të gjithë shqiptarët ndjehen thellësisht

Në fund të shkurtit: SEANCA E PËRBASHKËT E QEVERISË SË MALIT TË ZI DHE QEVERISË SHQIPTARE
Në fund të shkurtit: SEANCA E PËRBASHKËT E QEVERISË SË MALIT TË ZI DHE QEVERISË SHQIPTARE

Qeveria e Malit të Zi do të mbajë një seancë të përbashkët me qeverinë shqiptare në fund të këtij muaji, mëson Portali Ul-info. Siç pritej, me atë rast në Podgoricë do të nënshkruhen më shumë se 10 marrëveshje

Abazoviq: KONKURS PËR RREGULLIMIN E PLAZHIT TË VOGËL DHE NJË TUNELI ME LIMAN
Abazoviq: KONKURS PËR RREGULLIMIN E PLAZHIT TË VOGËL DHE NJË TUNELI ME LIMAN

Kryeministri i Malit të Zi Dritan Abazoviq njoftoi gjatë vizitës së fundit se do të shpallet një konkurs ndërkombëtar për rregullimin e Plazhit të Vogël dhe një tunelit që do ta lidhë atë me Limanin. “Kjo