In memoriam: FATMIR MILO NINAMBEGU(1951-2022)- Këthimi në vendlindje

U hap lajmi: në Njujork ndërroi jetë Fatmir Milo Nimanbegu.Ka qenë e ditur se disa kohë ka vuajtur prej sëmundjesë të rëndë, joshëruese.

Në vitet pesëdhjeta-gjashtëdhjeta jeta në Kalanë e Ulqinit. Pak a shumë ishte jetë e vështirë, por dikush ka jetue me shumë vështirësina. Hilmi dhe Zade Nimanbegu kanë pasur gjashtë fëmijë: tre djemë dhe tri vajza. Hilmija peshkatarë. Më vonë për të jetue punësohet edhe bashkëshortja Zade në hotelijeri e më vonë në shkollën fillore në Ulqin.

Shtëpia ishte e vjetër. Në afërsi ndërtuan, me ndihmesën e Kalalive,shtëpi tjetër.

Fëmijtë u rritën “për hajr”. Djali i madhë Maliqi shkoji në detë, Fatmiri mbaroj Shkollën për ekonomi, përfundoji zanatin për kinooperater. Ka punue në Kinema në qendrën e qytetit dhe në Kino bashçen në Ranë. Atëherë ishte drejtor Xhemal Fici. Fatmiri ka punue me Vllado Dragoviqin, Branko Miroviqin, Ibrahim Dervishin. Më përpara në kinema kanë punuar Hajdar Karaminxhoja dhe Halil Resulbegu.

Në vitin 1981 ndodhën protestet dhe demonstrat në Kosovë.Erdhën kohërat e vështira për popullin shqiptar. Pasojat ishin të mëdha edhe tek ne në Ulqin. Problemet më të mëdha ishin në shkollat e Ulqinit e vendeve tjera ku ka pasur shqiptar. Fatmiri edhe bashkëshortja e tij Vjollca përjetuan padrejtësi në vendet e punës. Dhe kështu, emigruan në SHBA, në Njujork.

Në vitin 2008 Shtëpia e shëndetit e Ulqinit me përkrahjen e Ministrisë së shëndetësisë e Malit të Zi zhvilloi bashkëpunim disavjeçar me “Columbia Universitetin” dhe “Jacobi Hospital” nga Njujorku. Barësi i këtij projekti nga ana amerikane ishte Profesor Alan Ross. vitin 2008 këto institucione në SHBA i vizituan mjekët e Ulqinit: Dr. Natasha Kociq, Dr. Indira Çivoviq dhe Dr. Pavle Marnikoviq. Po, në vitin 2009 isha në vizit në Nujork me bashkëshorten Fitneten.

Gjatë kësaj vizite, disa ditë na ka shoqërue Fatmir Milo Nimanbegu. Me një durim të jashtëzakonshën na ka shetitur nëpër shumë vende të rëndësishëm të Njujorkut. Me Fatmirin kaluam edhe rrugën nëndetëse deri në St.Ajlend ku ishim mysafir te Adnan Nimanbegu. Kaluam edhe nëpër urat e famshme dykatshe të Njujorkut… Mësuam për Njuorkun, historikun e kësaj metropole botërore.

Shtëpinë në Kala Fatmiri ia lëshoji vëllaut Agimit. Vjollca dhe Fatmiri kanë ble banesë në vendin ku dikur ishte Komuna e vjetër e Ulqinit. Kanë menduar pas daljes në pension të vijnë për të jetuar në vendlindje..

Ky është një tregim i shkurtër për fatin e një imigranti i cili ishte i detyruar ta lëshoj vendin e vet.

Fatmir Milo Nimanbegu u kthye në vendlindje. Ai  do të pushoj përgjithmonë në kodrën e Meterizit.

Respekt dhe ngushllime për familjen e tij.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

New York: Kryeministri Dritan Abazoviq takohet me diasporën shqiptare
New York: Kryeministri Dritan Abazoviq takohet me diasporën shqiptare

Kryeministri malazez Dritan Abazoviq i cili ndodhet për një vizitë disaditore në Nju Jork, pjesëmarrjen në sesionin e 77-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (OKB), zhvilloi një sërë

Tenderi në vijim: SË SHPEJTI ASFALTIMI I BULEVARDIT “TEUTA”
Tenderi në vijim: SË SHPEJTI ASFALTIMI I BULEVARDIT “TEUTA”

Menjëherë pas normalizimit të Portalit të Prokurimit Publik, Komuna e Ulqinit shpalli tender për asfaltimin e rrugëve në territorin e kësaj vetëqeverisje lokale. Siç thuhet në ftesë, vlera totale e këtyre

Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE
Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE

Të gjithë i kujtojmë vitet e fëmijërisë dhe ndër kujtimet që nuk i harrojmë asnjëherë janë lojërat me shokët e shoqet dhe aventurat e bukura të asaj moshe. Sot fëmijët tanë përballen me një përvojë tërësisht

Takimi me afaristët turistik: FILLUAN PREGADITJET PËR SEZONIN E ARDHSHËM
Takimi me afaristët turistik: FILLUAN PREGADITJET PËR SEZONIN E ARDHSHËM

Në hotelin Otrant, me inicjativë të Organizatës Turistike të Ulqinit, është organizuar takimi ndërmjetafaristëveturistik të qytetit, udhëheqësisë së Komunës, dhe ndërmarrjes sh.p.k. “Veprimtaritë Komunale”.

TAEKWONDO ULQINI: TETË MEDALJE NGA TURNEU NË SARAJEVË
TAEKWONDO ULQINI: TETË MEDALJE NGA TURNEU NË SARAJEVË

Të shtunën me datë 24.09.2022 në Sarajevë u mbajtë turneu ndërkombëtarë “Hadzici friends” në sportin e Taekwondo-së për të dy disciplinat, Ndeshje dhe Forma. Ky aktivitet i Taekwodo-së mblodhi