IN MEMORIAM, Prof.dr. Meshqyre Çapuni Brestovci

IN MEMORIAM

mjekja e parë shqiptare  nga Mali i Zi 

  Prof.dr. Meshqyre Çapuni Brestovci   

Me  datën 9.qershor në Prishtinë pas një sëmundje të rëndë  ndërroj jetë

Prof.dr. Meshqyre Çapuni Brestovci .

E  lindur në Ulqin në vitin 1946. Shkollën e mesme për infermiere e përfundoj në Cetinë, kurse Fakultetin e mjekësisë në Sarajevë.

Mbas përfundimit të studimeve si mjekja e parë shqiptare  nga Mali i Zi  (njëkohësisht ka  diplomuar me motrën  Dr. Sabahete Çapuni Paraçka ) nuk   gjeti  mirëkuptim që të punësohet në vendlindje  te   drejtoria   e atëhershme e Qendrës Mjekësore në Tivar  në kuadër të cilës  ka qenë edhe  Shtëpia e shëndetit e Ulqinit.

Dhe ,si shumë intelektual tjerë largohet nga Ulqini dhe fillon punën si stazhiste në Klinikën për sëmundjet e syrit në Prishtinë  ku  vazhdoj si mjeke në specializim, e mandej deri në titullin akademike shkencore  profesoreshë në Fakulteti e mjekësisë, Universiteti i Prishtinës. Një kohë të gjatë ushtoj edhe detyrën e drejtoreshës së kësaj klinike.

Specializimin nga  oftalmologjia e përfundon në Beograd në vitin 1976. Studimet post diplomike i ka mbaruar në Zagreb në vitin 1981 dhe magjistroj  me tezën : Lëndimet perforative të syrit. Disertacionin e doktoraturës e ka mbrojtur në vitin 1986 në  Fakultetin e mjekësisë në Prishtinë. Si okuliste  ka qenë në përsosje në Gjermani dhe Angli. Si autore dhe bashkë autore ka  botuar shumë artikuj në revistat e Kosovës por edhe në revistat tjera shkencore në botë.

Prof.dr Meshqyre Çapuni Brestovci  gjithmonë si nxënëse në të mesmen, ashtu  në të gjithë etapat e zhvillimit të saj si edhe gjatë   punës  së saj ishte e dalluar me një  përkushtim të posaçëm për të sëmurin. Terë jetën e saj ia ka përkushtuar mjekësisë , humanizmit dhe shkencës.

Duke u falënderua rrethanave të atëhershme , nuk pati fat të punoj asnjëherë në vendlindje, për të cilën ka pasur një mall të madhë. Por, ajo i ndihmoj popullit Shqiptarë në terë jetën e saj.

Edhe,  kur u  bë e ditur  se është sëmur vazhdoj të punoj dhe ti  përfundoj disa  intervenime te pacientët e saj.

Vdekja e Dr Meshqyre është një humbje e madhe për  familjen e  saj  por edhe  për shëndetësinë  gjithë shqiptare dhe gjithëkombëtare.

Ulqini, me siguri do të jetë krenar për  punën dhe jetën e saj.

Dhe në fund,  autori i këtij teksti ka qenë si nxënës i shkollës së mesme mjekësore në Cetinë së bashku me të ndjerën .

Prim.dr Gani Karamanaga

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

TAEKWONDO ULQINI: TETË MEDALJE NGA TURNEU NË SARAJEVË

Të shtunën me datë 24.09.2022 në Sarajevë u mbajtë turneu ndërkombëtarë “Hadzici friends” në sportin e Taekwondo-së për të dy disciplinat, Ndeshje dhe Forma. Ky aktivitet i Taekwodo-së mblodhi 480 sportist, 41 ekipe nga 5

TAEKWONDO ULQINI: TETË MEDALJE NGA TURNEU NË SARAJEVË
TAEKWONDO ULQINI: TETË MEDALJE NGA TURNEU NË SARAJEVË

Të shtunën me datë 24.09.2022 në Sarajevë u mbajtë turneu ndërkombëtarë “Hadzici friends” në sportin e Taekwondo-së për të dy disciplinat, Ndeshje dhe Forma. Ky aktivitet i Taekwodo-së mblodhi

Harasani: KRYEMINISTRI ABAZOVIQ MAHNITI TË PRANISHMIT NË KOMBET E BASHKUARA DHE NA BËRI KRENAR
Harasani: KRYEMINISTRI ABAZOVIQ MAHNITI TË PRANISHMIT NË KOMBET E BASHKUARA DHE NA BËRI KRENAR

Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i Qeverisë së Malit të Zi, mr Ilir Harasani, i cili është pjesë e delegacionit shtetëror që ndodhet për vizitë zyrtare në SHBA dhe në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve

Organizata turistike: NË ULQIN MBI KATËR MIJË TURISTË, POTHUAJSE TË GJITHË TË HUAJ
Organizata turistike: NË ULQIN MBI KATËR MIJË TURISTË, POTHUAJSE TË GJITHË TË HUAJ

Këto ditë në rivierën e Ulqinit po qëndrojnë 4.139 mysafirë, njoftuan nga Organizata Turistike. Numri më i madh i turistëve pushon në akomodime private, 2,923, 1.137 në hotele, ndërsa 79 të ftuar në kampe

Hotel “Mediteran”: SHITJA E INVENTARIT – SHUMË E VOLITSHME
Hotel “Mediteran”: SHITJA E INVENTARIT – SHUMË E VOLITSHME

Duke filluar nga 999 euro për çelës – Ti merr gjithçka brenda. +382 69 154180 Hotel Mediteran Ulcinj – Ulqin https://www.facebook.com/photo?fbid=5362660407189709&set=pcb.5362662537189496

Komuna: PUNËTORIA KREATIVE ME RASTIN E DITËS SË SHTETIT EKOLOGJIK
Komuna: PUNËTORIA KREATIVE ME RASTIN E DITËS SË SHTETIT EKOLOGJIK

Me rastin e shënimit të 31-vjetorit të shpalljes së Malit të Zi shtet ekologjik, në organizim të Sekretariatit për Bujqësi, Zhvillim Rural dhe Ekologji, të marten në hapsirat e Komunës së Ulqinit është