Interkulturaliteti: MËNYRË IMPERATIVE E JETËS NË BOTËN BASHKËKOHORE

Interkulturaliteti është model i sjelljes njerëzore në situatat kur vjen teri tek takimi i kulturave. Në këtë kontekst, kulturat nuk vështrohen si entitete të mbyllura por si sisteme të mundësive të hapura të cilat ndërtohen mbi bazat e reciprocitetit dhe të cilat kanë veti të lëvizin dhe të ndryshojnë. Me qëllim që të krijohet hapësira e re: e të hapurit, empatisë dhe tolerancës.

Misioni i interkulturalitetit shfaqet si angazhim kreativ, i cili nënkupton komunikimin kulturor, shkëmbimin dhe bashkëveprimin me synim krijimin e vlerave të reja. Ai është dhe duhet të jetë komunikimi i të ndryshmëve të barabartë.

Interkulturaliteti ka të bëjë me aftësinë që të përjetohet e ndryshmja kulturore, ai përfshinë interesimin, të hapurit, kuriozitetin dhe empatinë ndaj njerëzve të kulturave tjera, si dhe i mundëson njerëzve që të arrijnë interaktivitetin cilësor në kontakt me personat që janë të për nga ana kulturore të ndryshëm.Interkulturaliteti

Konventa e UNESCO’s për diversitetin kulturor e përcaktoi kulturën si “strukturë e vetive karakteristike shpirtërore, materiale, intelektuale dhe emotive të shoqërisë dhe grupeve shoqërore. Këto karakteristika përfshijnë çdo gjë nga arti deri tek literatura, stili i jetës, mënyra e të jetuarit bashkë, sistemi i vlerave, tradita dhe besimi.”

Pikërisht përmes afirmimit dhe nxitjes së komunikimit interkulturor si model të dëshirueshëm kulturor dhe shoqëror kontribuohet për dekonstruktimin e stereotipeve negative etnike dhe kulturore të cilët janë bërë pjesë e matricës ideologjike e cila rrezikon kontekstin shoqëror dhe kulturor në këto hapësira.

Mirëpo, këto qëllime nuk duhet të jenë vetëm qëndrime ose dëshira të individëve por duhet të jenë pjesë e politikës konkrete të pushtetit. Me politika nënkuptojmë ato programe, mekanizma dhe aktivitete institucionale të pushtetit publik, të aktorëve politik dhe të organizatave civile të cilët krijojnë dhe zhvillojnë përgjigje sistematike për problemet, nevojat dhe sfidat me të cilat ballafaqohen qytetarët.Interkulturalnost

Të mësuarit dhe arsimi interkulturor është bërë lëndë e institucioneve edukativo – arsimore në shumicën e shteteve evropiane si mënyrë efikase që të thellohen dituritë për tjetrin, por edhe për veten, si në aspektin individual ashtu edhe në atë të grupor.

Qeveria e Malit të Zi, përkatësisht Ministria për Të Drejtat e Njeriut dhe të Pakicave çdo vit shënon Ditën e Arsimit Interkulturor, me 29 janar, gjersa organizatat joqeveritare mbajnë konferencat dhe kampet rreth kësaj teme.

Interkulturaliteti është bërë imperativ i botës së sotme, mënyrë e jetës nëse nuk dëshironi të mbeteni të margjinalizuar. E ky është parim thelbësor i cili këtu vlente për më të mirët, të cilët etikën e kanë vendosur para etnikes.


Teksti është bërë në kuadër të projektit “Shfaqjet interkulturore”, të cilin e realizon OJQ “Ul info”, me përkrahjen financiare të Fondit për Mbrojtjen dhe Realizimin e të Drejtave të Pakicave. Përmbajtja e këtij teksti është përgjegjësi vetëm e autorit dhe në asnjë mënyrë nuk pasqyron qëndrimet e donatorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Protesta e Kalalive për shkak të mungesës së ujit: MES PREMTIMEVE DHE RADIKALIZIMIT
Protesta e Kalalive për shkak të mungesës së ujit: MES PREMTIMEVE DHE RADIKALIZIMIT

“Në ditët në vijim do të marrim masa dhe veprime që të mundohemi t’i ndihmojmë qytetarët e Kalasë që të kenë një furnizim më të

Ulqin: NESËR PROTESTË E KALALIVE
Ulqin: NESËR PROTESTË E KALALIVE

Për shkak të problemeve të vazhdueshme me ujin, banorët e Kalasë kanë paralajmëruar protestë. “Situata prej javësh është e padurueshme dhe nga mungesa e ujit

Edhe sot bllokimi i rrugës në Peçuricë: BLOKADA E RADHËS NË KRYTHË
Edhe sot bllokimi i rrugës në Peçuricë: BLOKADA E RADHËS NË KRYTHË

Banorët e Mërkotit kanë organizuar të dielën për të tretën herë bllokimin e rrugës rajonale në Peçuricë. Kësaj radhe, siç kanë bërë të ditur, bllokada

In memoriam: FATMIR MILO NINAMBEGU(1951-2022)- Këthimi në vendlindje
In memoriam: FATMIR MILO NINAMBEGU(1951-2022)- Këthimi në vendlindje

U hap lajmi: në Njujork ndërroi jetë Fatmir Milo Nimanbegu.Ka qenë e ditur se disa kohë ka vuajtur prej sëmundjesë të rëndë, joshëruese. ​Në vitet

NELAJ: SHTYHET SEZONI I GJUETISË, FILLON ME 4 SHTATOR
NELAJ: SHTYHET SEZONI I GJUETISË, FILLON ME 4 SHTATOR

Njoftojmë të gjithë gjuetarët dhe qytetarët e Komunës së Ulqinit, se hapja e sezonit të gjuetisë që ishte e paraparë të hapet me datën 07.08.2022