“Kalimera Poetike” , emblemë kulturore e Ulqinit

“Kalimera Poetike” nisi si një veprimtari kulturore, e shtyrë nga kërshëria  intelektuale për ta gjallëruar artin dhe letërsinë  në një provincë të bukur bregdetare, por shumë anemike në aspektin kulturor.

Ajo nisi si një Orë letrare për tu transformuar ngadalë, por sigurt, në një manifestim kulturor kombëtar dhe vazhdon të marrë  fizionominë e një ngjarjeje kulturore ndërkombëtare.

“Kalimera Poetike” nisi si një reaksion ndaj mendësisë shpërfillëse të institucioneve publike dhe shtetërore ndaj artit dhe kulturës, shpërfillje kjo që gati e zbehu identitetin shqiptar në Mal të Zi.

Fillimisht Kalimera nisi si një Tavernë Poetike, e ideuar nga poeti ynë i ndjerë  Ali Podrimja , i cili kishte një dashuri të veçantë për Ulqinin , për Detin dhe Kalanë e lashtë . Në këtë Tavernë shoqëroheshini poetët mysafirë dhe vendës , të cilët thurnin vargje për detin e debatonin për fjalën e shkruar.

Në 21 edicionet e “Kalimerës Poetike” kanë  parakaluan penda të njohura si Dritëro Agolli, Fatos Arapi, Enver Gjerqeku , Qerim Ujkani,  Xhuzepe Skiro di Maxho, Basri Çapriqi, Zija Çela, Hajro Ulqinaku, Zuvdija Hoxhiq, Andrej Nikolaidis , Gilbert Beers etj., të cilët e kthyen këtë ngjarje në një festë poetike apo në një orë letrare akademike të letërsisë në përgjithësi.

Ligjërimi për librin nxiti fluturimin e mendimit , fisnikërinë e fjalës dhe trazimin poetik. Ishin këto,  siç do të thoshte shkrimtari Mehmet Kraja,  “marrëzitë e vogla të letërsisë”, të cilat pëlqehen jashtë mase.

“Kalimera Poetike” i përballoi sfidat e qarkullimit  e të njohjes së letërsisë, dhe kjo ndodhi ashtu siç u shprehej në një kohë Ali Podrimja, se “Në Ulqin ekziston organizimi, njerëzit, vullneti dhe dëshira e vendësve që kulturës shqiptare tia hapin zemrën dhe ti ofrojnë mikpritje”.

“Kalimera Poetike” u kthye në një simbol dhe emblemë kulturore të qytetit të Ulqinit , e cila së fundmi po shndërrohet në një festival letrar ndërkombëtar. Me pjesëmarrjen e shkrimtarit slloven, Sllavko Pregl, edhe edicioni i sivjetshëm është vazhdim i realizimit të këtij synimi.

Ali Salaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Të premten e ardhshme: NË QEVERINË E MALIT TË ZI NËNSHKRUHET KONTRATA PËR HOTELIN EKSKLUZIV NË SUKË
Të premten e ardhshme: NË QEVERINË E MALIT TË ZI NËNSHKRUHET KONTRATA PËR HOTELIN EKSKLUZIV NË SUKË

Të premten, më 7 prill, në Qeverinë e Malit të Zi në Podgoricë do të nënshkruhet kontrata me kompaninë “Royal” nga Prishtina për dhënien me qira afatgjatë të lokacionit Suka. Në këtë mënyrë u krijuan të

Fjalimi përshëndes i kryetarit Bajraktari me rastin e Ditës së Komunës: ULQINI ËSHTË SI NANA, QYTET TANI PREJ NGA VIJNË LAJMET E MIRA
Fjalimi përshëndes i kryetarit Bajraktari me rastin e Ditës së Komunës: ULQINI ËSHTË SI NANA, QYTET TANI PREJ NGA VIJNË LAJMET E MIRA

Ndihem jashtëzakonisht i nderuar dhe i gëzuar që në emër të komunës së Ulqinit dhe vehtes t’ju uroj mirëseardhjen dhe t’ju falënderoj përzemërsisht që me praninë tuaj e bëni festën tonë më

Të premten ekspozita: RIJETËSIMI I ÇARSHISË SË ULQINIT
Të premten ekspozita: RIJETËSIMI I ÇARSHISË SË ULQINIT
Shkup: GJEKA, HOXHA DHE XHURRETA TE XHAFERI
Shkup: GJEKA, HOXHA DHE XHURRETA TE XHAFERI

Ministri për të drejtat e njeriut dhe pakicave, Fatmir Gjeka, me bashkëpunëtorët e tij, sekretarin shtetëror Astrit Hoxhën dhe drejtorin e Drejtorisë për promovimin dhe mbrojtjen e të drejtave të popujve

Forca për zgjedhje presidenciale: Vendimin do t’ia lëmë votuesve
Forca për zgjedhje presidenciale: Vendimin do t’ia lëmë votuesve

Kumtesë për media Të nderuar qytetarë, Raundi i parë i Zgjedhjeve Presidenciale të 19 marsit nuk nxori fituesin, andaj me 2 prill do të mbahet raundi i dytë ku Mali i Zi do të fitoi presidentin e ri. Forca