KRIJIMI I ADËS

Në grykëderdhjen e lumit Buna në det në vitin 1958 është fundosur anija “Merito”, pronë e Antun Allegretit nga Trogiri, me të cilin ka udhëhequr kapedan Naporeli. Në mesin e shekullit 19 në këtë lokacion kanë ekzistuar dy ishuj të vogël. Mbetjet e anijes së fundosur, së bashku me dy ishujt në afërsi kanë grumbulluar sedimentet lumore dhe kanë krijuar ishullin e mrekullueshëm të Adës. Ishulli ka filluar të shfaqet në vitin 1882.

Në kalimin e viteve 1958/59 Drini ka ndryshuar rrjedhën e vet dhe prej atëherë një degë e lumit derdhet në Bunë, në afërsi të Shkodrës.

Ishulli Ada ka formë trekëndëshi. Dy anë i rrahë uji i lumit ndërsa tjetrën ai i detit. Ka sipërfaqe prej 600 hektarësh, ndërsa plazhi është i gjatë 3800 metër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reportazh: Deti dhe ndërkulturalizmi

Intervista e parë e kryetarit Omer Bajraktari: GJENDJA NË KOMUNË, VIZIONI I ZHVILLIMIT, PLANET…