Kujtimi i Shën Kollit: PROCESIONI I VJETËR MBI NËNTË SHEKUJ

Sv. NikolaNë Ulqin edhe sot në brigjet e Bunës, në vendin Shënkollë, mbahet procesioni në kujtim të këtij shenjtori të madh të krishterë.

Sipas legjendës, anijet që drejt Barit, në Itali, e transportonin trupin e Shën Kollit u larguan në Bunë, në fillim të majit të vitit 1087, nga moti i keq. Meqë trupi i këtij shenjtori, mbrojtësit të fëmijëve dhe vajzave, detarëve dhe tregtarëve, të dobëtëve, të pafuqishmëve, të dënuarve dhe të burgosurve, në këtë vend ishte i vendosur dy ditë, një Ulqinak i devotshëm në këtë vend, i cili më shumë se 900 vite mban emrin sipas Shën Kollit, ka ndërtuar një tempull modest.

Kujtimi për këtë ngjarje u ruajt, pra, mbi nëntë shekuj, ndërsa tradicionalisht ishin të pranishëm edhe myslimanët e Ulqinit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reportazh: Deti dhe ndërkulturalizmi

Intervista e parë e kryetarit Omer Bajraktari: GJENDJA NË KOMUNË, VIZIONI I ZHVILLIMIT, PLANET…