Kumtesa e MOGUL-it: MILIONA NË DËME NGA ULLINJTË E PAMBLEDHUR NË VALDANOS

Vitin e kaluar Mali i Zi, sipas hulumtimit të MONSTAT-it, ka importuar 390.794 kilogram ullinj për konsum, duke përfshirë ullinjtë e konservuar, si dhe 148.139 kilogram vaj ullirit, thuhet, në mes tjerash në kumtesën e Monitoring grupit Ulqin (MOGUL).

Nëse një rrënjë e ullirit të vjetër mund të jap minimalisht 50 kilogram ullinj, nga çka mund të prodhohen 8 litra vaj ullirit, pohojmë që në gjirin e Valdanosit janë të mbyllura 900 mijë kilogram ullinj apo 144 mijë litër vaj në vit! Është mirë që kjo shumë të mblidhet për 35 vite dhe të llogaritet paratë që pronarët kishin mundësi ti fitojnë.

Nëse llogarisim çmimin mesatar të vajit të ullirit që është 10 euro dhe të kilogramit të ullinjve 6 euro, e matematika është shkencë e thjesht dhe ekzakte, del që në import janë harxhuar 2.344.584 euro për ullinj për konsum dhe 1.481.390 euro për vaj të ullirit, derisa ullinjtë në Valdanos vazhdojnë të shkatërrohen.

Nga ana tjetër, për arsye të gjendjes në të cilën ndodhen ullinjtë në Valdanos, nga viti në vit, paraqitet rreziku për sigurinë e tyre nga zjarri i mundshëm.

Për „ruajtjen“ e tyre sigurimi privat paguhet rreth 70000 euro në vit. Me këtë praktikë vazhdohet, në vend që urgjentisht ti qaset kthimit dhe revitalizimit. Lojë të rrezikshme luhen! Deri kur?!, pyet MOGUL-i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Presidentja e Kosovës viziton Malin e Zi: FILLIMISHT NË PODGORICË, PASTAJ NË ULQIN
Presidentja e Kosovës viziton Malin e Zi: FILLIMISHT NË PODGORICË, PASTAJ NË ULQIN

Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani, në fillim të muajit të ardhshëm do të qëndrojë për një vizitë zyrtare dyditore në Mal të Zi, mëson Portali Ul-info. Në ditën e parë të vizitës së saj

Ulqin: NË FUND TË JANARIT SHIJOHET NOTI NË PLAZHIN E VOGËL (Video)
Ulqin: NË FUND TË JANARIT SHIJOHET NOTI NË PLAZHIN E VOGËL (Video)

Sot ishte një ditë e bukur në Ulqin, të cilën qytetarë të shumtë e shfrytëzuan për shëtitje apo punë në Ullishtë. Në të njëjtën kohë, disa vendosën të marrin pjesë në hapjen ceremoniale të një tjetër Festivali

Komuna e Ulqinit: Kryeministri me ministra në vizitë të martën
Komuna e Ulqinit: Kryeministri me ministra në vizitë të martën

Të martën, më 31 janar 2023, komunën e Ulqinit do ta vizitojë delegacion i Qeverisë së Malit të Zi në krye me kryeministrin dr. Dritan Abazoviq. Në delegacion me kryeministrin Abazoviq do të jenë ministri

Përvjetori: GJYSMË SHEKULLI NGA THEMELIMI I QENDRËS NATURISTE NË ADË TË BUNËS
Përvjetori: GJYSMË SHEKULLI NGA THEMELIMI I QENDRËS NATURISTE NË ADË TË BUNËS

Këtë vit bëhet gjysmë shekulli nga fillimi i funksionimit të Qendrës naturiste në Adë të Bunës. Në korrik të vitit 1973 u pritën mysafirët e parë dhe ishin kryesisht gjermanë të sjellë nga agjencia “Miramare”.

Komuna e Ulqinit: PROJEKTI ME VLERË RRETH 20 MILION EURO FILLON NË MES TË SHKURTIT
Komuna e Ulqinit: PROJEKTI ME VLERË RRETH 20 MILION EURO FILLON NË MES TË SHKURTIT

Me rastin e fillimit të realizimit të projektit “Furnizimi me ujë dhe rregullimi i ujërave të zeza në bregdetin e Adriatikut – V, Ulqin”, kryetari i Komunës së Ulqinit Omer Bajraktari me bashkëpunëtorë