Mali i Zi drejt NATO-s: PROTESTAT – KARTA E FUNDIT POLITIKE E OPOZITËS

Sabri SalajRrethanat ndërkombëtare në të cilën ndodhet Rajoni, ku konfliktet, tensionet, kriza social-ekonomike, kanë acaruar situatën dhe rrezikojnë destabilizimin dhe sigurinë në rajon , Mali i Zi vazhdon me intensitet me të madh axhendën diplomatike për anëtarësim në Aleancën e Atlantikut të Veriut ( NATO)  si aleanca  më e fortë politiko-ushtarake për sigurinë dhe stabilitetin në botë. Në  anën tjetër , Ambasadorët e NATO-s vazhdojnë angazhimin e tyre për ta inkurajuar Malin e Zi për të vazhduar përpjekjet në përmbushjen e të gjitha standardëve për anëtarësim. Realizimi i reformave  që kanë si qëllim plotësimin  e programit të anëtarësimit në NATO janë kusht për marrjen  e ftesës nga Mali i Zi për anëtarësim ne NATO.

Opozita kartën e fundit politike  , protestat

Sa i përket opozitës  në lidhje më anëtarësimin e Malit të Zi në NATO, ajo është e ndarë në dy pjesë një grup ka mendim ,, negativ’’ dhe ju shërben si taktik politike për një grup të caktuar votuesish, kurse pjesa tjetër ka mendim pozitiv dhe kërkon plotësimin sa më të shpejtë të reformave që kanë të bëjnë më anëtarësimin në NATO. Derisa pozita ka në axhendë plotësimin e kushteve për anëtarësimin në NATO, opozita ka nis një sërë aktivitetesh dhe kombinimesh  politike më synim ndërrimin  e pushtetit. Anëtarësimi në NATO sipas tyre është thjeshtë një alibi që ka qëllim heqjen e vëmendjes së  popullit nga problemet e shumta më të cilën përballën qytetarët nga gjendja e rëndë social ekonomike. Duke u nisur nga kjo me propozim të liderit të Frontit Demokratik, opozita u bashkua rreth idesë për unitet kombëtar më qëllim krijimin e një qeverie teknike gjithëpërfshirëse e cila do organizojë zgjedhje të lira dhe demokratike. Por pozita së bashku më partitë e pakicave nuk e pranuan një ftesë të tillë duke argumentuar se pushteti zgjidhet me votë dhe ashtu mund të ndërrohet , si dhe anëtarësimi në NATO dhe BE duhet të jenë tema për të cilat duhet të dialogohet dhe të veprohet së bashku. Pas dështimit për qeveri kalimtare dhe problemeve të shumta që shfaqen në Frontin Demokratik për reformat e brendshme partiake, ndarja e disa subjekteve opozitare , karta e fundit politike për unifikimin e opozitës në Mal të Zi e cila mund të çojë në ndërrimin e pushtetit mbeten protestat.

Sfidat politike në procesin e demokratizimit të Malit të Zi

Referendumi i vitit 2006, dhe shpallja e Pavarësisë së Malit të Zi hapi një kapitull të ri dhe realitet tjetër në skenën politike kombëtare dhe atë ndërkombëtare. Demokratizimi i Malit të Zi është një proces shumë i vështirë por jo i pamundur. Ajo varet më tepër nga institucionet ndërkombëtare sesa në institucionet kombëtare dhe nga qytetarët  që ata përfaqësojnë. Anëtarësimi në NATO dhe rruga drejt integrimeve në BE janë sfidat mbi të cilat duhet të ngrihet politikëbërja e subjekteve politike në Mal të Zi. Reformat politike dhe demokratike, bashkëpunimi dhe stabiliteti rajonal, janë rruga e Malit të Zi drejt demokratizimit.

Shkruan: Sabri Salaj

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Horizonti i Ri: NISË PROJEKTI “REFORMA QË KUPTOJMË TË GJITHË”
Horizonti i Ri: NISË PROJEKTI “REFORMA QË KUPTOJMË TË GJITHË”

Qëllimi kryesor i projektit është të rrisë njohuritë e qytetarëve, përfaqësuesve të OJQ-ve, aktivistëve rinorë dhe palëve të tjera të interesuara për rëndësinë e Reformës së Administratës Publike në Mal

New York: Kryeministri Dritan Abazoviq takohet me diasporën shqiptare
New York: Kryeministri Dritan Abazoviq takohet me diasporën shqiptare

Kryeministri malazez Dritan Abazoviq i cili ndodhet për një vizitë disaditore në Nju Jork, pjesëmarrjen në sesionin e 77-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (OKB), zhvilloi një sërë

Tenderi në vijim: SË SHPEJTI ASFALTIMI I BULEVARDIT “TEUTA”
Tenderi në vijim: SË SHPEJTI ASFALTIMI I BULEVARDIT “TEUTA”

Menjëherë pas normalizimit të Portalit të Prokurimit Publik, Komuna e Ulqinit shpalli tender për asfaltimin e rrugëve në territorin e kësaj vetëqeverisje lokale. Siç thuhet në ftesë, vlera totale e këtyre

Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE
Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE

Të gjithë i kujtojmë vitet e fëmijërisë dhe ndër kujtimet që nuk i harrojmë asnjëherë janë lojërat me shokët e shoqet dhe aventurat e bukura të asaj moshe. Sot fëmijët tanë përballen me një përvojë tërësisht

Takimi me afaristët turistik: FILLUAN PREGADITJET PËR SEZONIN E ARDHSHËM
Takimi me afaristët turistik: FILLUAN PREGADITJET PËR SEZONIN E ARDHSHËM

Në hotelin Otrant, me inicjativë të Organizatës Turistike të Ulqinit, është organizuar takimi ndërmjetafaristëveturistik të qytetit, udhëheqësisë së Komunës, dhe ndërmarrjes sh.p.k. “Veprimtaritë Komunale”.