MARINARI ËSHTË SI PESHKU

Anije turkeUlqini dhe deti janë sinonim. Thirrja e detit të gjerë dhe të hapur gjithmonë ka tërhequr Ulqinakët, kështu që ato gjatë të gjithë historisë ishin të njohur dhe të vlerësuar në të gjithë Mesdheun si detarë të shkathët.

Siç shkruan historiani i madh Fernan Brodel, jeta detare në njëfarë mënyre është jetë proletare të cilën pasuria rregullisht e prish. Një kapedan i flotës Venedikase ka thënë në vitin 1583 që marinari është si peshku: ai nuk mund të qëndrojë gjatë jashtë detit e mos të prishet.

Metë vërtet, me kohë detari mësohet në punën e vet dhe nga ndarja prej familjes dhe e vetmja mënyrë në të cilën ai di të jetoi është pikërisht ajo në det.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reportazh: Deti dhe ndërkulturalizmi

Intervista e parë e kryetarit Omer Bajraktari: GJENDJA NË KOMUNË, VIZIONI I ZHVILLIMIT, PLANET…