MBRETI NIKOLLA I OFROI AMERIKANËVE VALDANOSIN, PASTAJ TËRË ULQININ!?

1375763_10200182471359536_1452793385_nNë majin e vitit 1909 deputeti i SHBA, Riçmond Pirson, erdhi në vizitë lamtumire në Cetinë. Në bisedë me dr Lazar Tomanoviqin, kryetarin e qeverisë malazeze, iu dha propozimi që Shteteve të Bashkuara të Amerikës ti jepet “përgjithmonë dhe falas, pa kushte dhe pa rezerva” gjiri i Valdanosit, së bashku me rripin bregdetar i cili është shtrirë deri tek shkëmbinjtë e maleve pranë dhe përfshinte territorin prej 15-20 milje katrorë. Qëllimi i kësaj ishte që SHBA “të vendosin bazën detare dhe stacionin për furnizim në ujërat evropiane”. Befasia ishte e plotë, kështu që Pirson u përgjigj që SHBA duhet të pranoj këtë propozim. Në raportin e tij Pirson ka treguar për dobitë e këtij propozimi për flotën ushtarake detare amerikane. Valdanosi ndodhet në afërsi të Ulqinit,  me thellësi të përshtatshme dhe plotësisht është bosh. Ky ishte gjiri më i gjerë në bregdet, ndërsa shndërrimi i tij në bazë detare mund të arsyetohej vetëm me ekzistimin e interesave të rëndësishëm politike dhe ushtarake të SHBA në këtë pjesë të botës.

Mirëpo, në të vërtet, këto interesa nuk ekzistonin në atë moment. Në Stejt dipartment propozimin e kanë cilësuar si “ofertë e çuditshme” e cila ia vlen të merret në konsideratë. Propozimi është dërguar Ministrisë së flotës detare ushtarake me kërkesë që të shpreh qëndrimin e vet. Përgjigja ishte negative: flota ushtarake nuk kishte asnjë nevojë për bazë ushtarake në Mal të Zi. Përgjigja në propozimin e Tomanoviqit është dërguar vetëm një vit më vonë, në majin e vitit 1910. Kur deputeti i ri Xhorxh Mozes ja ka lajmëruar përgjigjen, Tomanoviq nuk ka pranuar të flasë për të. Është duk sikur kjo çështje këtu ka përfunduar.

Me rastin e vizitës Mozesit në Cetinë në vitin 1911 mbreti Nikolla ka dhënë propozimin që Mali i Zi të ja jap SHBA-së Ulqinin, duke shtuar që oferta e Valdanosit ishte gabim. Duhet të theksohet që Ulqini ishte i vetmi qytet në bregdet me të cilin Mali i Zi ka mundur lirshëm të disponoj. Mozes me vendosmëri e ka refuzuar ofertën, por mbreti Nikolla ishte këmbëngulës. Kërkoj nga Mozesi që të ja përcjell personalisht letrën e tij kryetarit Vilijam Taft. Deputeti ka tentuar të bind mbretin që ky propozim është i paarsyeshëm, por në fund ka pranuar në kërkesë të mbretit. Në gushtin e vitit 1911 kryetari Taft është përgjigjur që qeveria e SHBA nuk ka ndër mend të pranoi propozimin e mbretit.

Akademiku Dragolub Zhivoijnoviq, “Dan”, 2.2.2012

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Gani Karamanaga: Me shkrimtarin Jaho Kollari

​E diele, ditë shtatori me diell. Ishim në grykën e Bunës me Hajro Ulqinakun, Gazmend Çitakun dhe Jaho Kollarin. ​“Këtu isht deti më i bukur se çdo kejt”​ Foli Hajro Ulqinaku. “ Do të bëjmë

Gani Karamanaga: Me shkrimtarin Jaho Kollari
Gani Karamanaga: Me shkrimtarin Jaho Kollari

​E diele, ditë shtatori me diell. Ishim në grykën e Bunës me Hajro Ulqinakun, Gazmend Çitakun dhe Jaho Kollarin. ​“Këtu isht deti më i bukur se çdo kejt”​ Foli Hajro Ulqinaku. “ Do të bëjmë më vonë disa

Hoteli Mediteran SHITJE INVENTARI DERI TË HËNËN
Hoteli Mediteran SHITJE INVENTARI DERI TË HËNËN

Veç edhe 3 dite 499 euro Ti merr gjithëçka brenda dhome. +382 69 154 180 Hotel Mediteran – Ulqin 

Murati: GJETËM 12.000 EURO NË XHIROLLOGARINË E KOMUNËS, TANI KEMI RRETH NJË MILION
Murati: GJETËM 12.000 EURO NË XHIROLLOGARINË E KOMUNËS, TANI KEMI RRETH NJË MILION

Sekretari i Sekretariatit për buxhet dhe financanë Komunën e Ulqinit Arian Murati deklaroi se “vazhdon performanca e shkëlqyer në aspektin e mbledhjes së të hyrave buxhetore”. “Xhirollogaria e komunës

Parking servisi: NGA 1 TETORI REGJIMI I RI I PAGESËS SË PARKIMIT PUBLIK
Parking servisi: NGA 1 TETORI REGJIMI I RI I PAGESËS SË PARKIMIT PUBLIK
MBËSHTETJE PËR STARTUP-et E TË RINJËVE
MBËSHTETJE PËR STARTUP-et E TË RINJËVE

    Fillimi i një biznesi të ri kërkon një përgatitje të konsiderueshme. Aty ku tregu po has probleme, startup-et janë të parët që mund të sjellin zgjidhje të shpejta. Dhe zgjidhjet janë ide