Medjen ef. Shaptafa: GJONI DHE ALIU

Gjon Buzuku dhe Ali Riza Ulqinaku, dy figura të rendësishme historike shqiptare jane berë temë e ditës dhe konsumit në Ulqin e më gjërë pas iniciativës së kuvendit komunal që të vendosen emrat e tyre Bibliotekës së qytetit dhe Shtëpisë së kulturës.

Emërtimi i Bibliotekës së qytetit dhe Qendrës për kulturë me emrin e Gjon Buzukut dhe Ali Riza Ulqinakut përfaqëson dinjitetshëm brendin e kulturës shqiptare që nënkupton harmoninë, respektin e ndjersjelltë në mes komunitetëve të ndryshme fetare. Sikur të ishin gjallë, Gjoni dhe Aliu ashtu siç janë dhe fjalet e tyre, janë dhe do te ishin edhe sot shembull dhe edukator per perspektiven dhe dinjitetin e kultures sonë.

Nese marrim rrjetet sociale në vend të anketave për të hulumtuar opinionin shoqëror, rezultatet shpesh herë jane shqetsuese. Në rrjetët sociale vërejmë shpesh tensione e fërkime ndërfetare, gjë e cila kërkon trajtim të veçantë.

Henri Tajfel, pionir i teorisë së identitetit social, pohon se identiteti është shumështresor dhe se njeriu në vete bart identitete të ndryshme që përbejnë identitetin e përgjithshëm të individit i cili përbëhet nga të gjitha këto identitete. Për Tajfel, vetëm identitetet e të njejtës kategori përjashtohen në mes vete ndërsa ata të kategorive të ndryshme bashkëjetojnë të i njëjti individ si psh. identiteti kombëtar, racor, fetar e deri tek llojet moderne të identitetit.

Për shembull: një njeri nuk mund të jetë njëkohësisht i bardhë dhe i zi, musliman dhe i krishterë, fashist dhe antifashist, i majtë dhe i djathtë, sepse janë identitete të të njejtës kategori dhe përjashtohen në mes vete. Nga ana tjetër, kategoritë apo llojet e ndryshme të identitetit bashkëjetojnë tek individi si psh. njëkohësisht një italian mund të jetë fasisht apo antifashist, i krishterë apo budist, verior apo jugor, europian etj.

Kështu është për mendimin tim normale që te një individ të bashkohen identitete të ndryshme që nuk përjashtohen nga njëri tjetri dhe së të gjitha këto identitete mund të takohen tek një pikë e përbashkët.

Në rastin tonë, Gjon Buzuku dhe Ali Ulqinaku, edhe pse i përkasin periudhave të ndryshme historike, religjionëve të ndryshme, ata sërish bashkohen tek identiteti kombëtar e kontributi për popullin e tyre, kontribut ky me rëndesi ndër/kombetare.

Minimumi që duhet të bëjmë si njerëz është t’i japim të tjerëve të drejtën e lirisë së besimit ndërsa Gjon Buzuku dhe Ali Ulqinaku – përkrah njëri tjetrit – mund dhe duhet të shërbejnë si një paradigmë e nevojshme e harmonisë dhe vëllazërisë shqiptare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tiranë: MIRËNJOHJE PËR HAJDINAGËN

Drejtori i Organizatës Turistike të Ulqinit Gzim Hajdinaga ka marrë sot një mirënjohje të vlefshme në Tiranë. Unioni i Gazetarëve të Shqipërisë falënderoi Hajdinagën për kontributin e tij në promovimin e vlerave historike, kulturore dhe

Tiranë: MIRËNJOHJE PËR HAJDINAGËN
Tiranë: MIRËNJOHJE PËR HAJDINAGËN

Drejtori i Organizatës Turistike të Ulqinit Gzim Hajdinaga ka marrë sot një mirënjohje të vlefshme në Tiranë. Unioni i Gazetarëve të Shqipërisë falënderoi Hajdinagën për kontributin e tij në promovimin

E.Bakalli: PROBLEMET E ARSIMIT TË ROMËVE DHE EGJIPTIANËVE NË ULQIN
E.Bakalli: PROBLEMET E ARSIMIT TË ROMËVE DHE EGJIPTIANËVE NË ULQIN

Edhe pse ekzistojnë programet e shumta të shtetit i cili, përmes bashkëpunimit me partnerët ndërkombëtarë dhe sektorin civil, punon për integrimin më cilësor të romëve dhe përmirësimin e gjendjes së përgjithshme

Shoqata e Gazetarëve: Dijana Dukaj fituese e çmimit për gazetarët e rinj
Shoqata e Gazetarëve: Dijana Dukaj fituese e çmimit për gazetarët e rinj

Me rastin e 23 janarit, Ditës së Gazetarisë në Mal të Zi, Shoqata e gazetarëve, ka shpërblyer gazetarët më të mirë. Në mesin e laureatëve është edhe gazetarja e RTMZ, Dijana Dukaj, e cila fitoi çmimin

Deti ynë: PESHK KA PAK, POR KAPET KALLAMARI ME PESHË MBI 1.3 KG
Deti ynë: PESHK KA PAK, POR KAPET KALLAMARI ME PESHË MBI 1.3 KG

Tash disa muaj peshkatarët e Ulqinit, njëjtë si në tërë Adriatikun, ankohen për peshkim të dobët. Mirëpo, në det dalin, sepse kjo është jeta e tyre. Në këtë periudhë të vitit kapen kallamarit të cilët

Qeveria e Malit të Zi: RRITEN KONTROLLET E MASAVE EPIDEMIOLOGJIKE GJATË FUNDJAVËS
Qeveria e Malit të Zi: RRITEN KONTROLLET E MASAVE EPIDEMIOLOGJIKE GJATË FUNDJAVËS

Ministria e Shëndetësisë, Drejtoria për Punë Inspektuese dhe Drejtoria e Policisë edhe këtë javë, nga e premtja deri të dielën mbrëma, do të ndërmarr aksionin e kontrollit të respektimit të masave epidemiologjike