MogUL: Përmbledhje e vizitës studimore në Mal të Zi në kuadër të projektit ‘The feminine side of quality’

MogulKomuna e Ulqinit në bashkëpunim me Bashkinë e Mirditës si edhe partnerët OJQ MogUL dhe Qendra Uet, në kuadër të projektit ‘The feminine side of quality’, realizuan aktivitetin e radhës – vizitën e përbashkët studimore në Mal të Zi me gratë pjesëmarrëse te projektit nga të dy shtetet.  Kjo vizitë është pjesë e programit edukativo-profesional të cilin e ndjekin rreth 50 gra nga Ulqini dhe Mirdita. Qëllimi kryesor i vizitës është rritja e kapaciteteve ekzistuese të pjesëmarrëseve në projekt përmes shkëmbimit të përvojave të ngjajshme dhe njoftimin me shembuj të praktikave më të mira. Këto përvoja ofrojnë mundësi që të përvetësohen aftësi të reja si në kultivimin e kulturave të ndryshme bujqësore poashtu edhe në përpunimin dhe promovimin e produkteve tradicionale, lokale e që janë karakteristike të zonave përkatëse.

Vizita u realizua në qytetet  Nikshiq, Zhablak, Kolashin dhe Podgoricë. OJQ Morakovo nga Nikshiqi si nikoqir i përfaqësuesve nga të dy komunat, për pjesëmarrset organizoi vizitë  puntorisë  ‘Mirjaçiq’ që merret me përgatitjen e   lëngjeve, xhemit dhe rakisë nga thana si edhe familjeve Jovanoviq dhe Miliciq në Zhupë të cilat merren kryesisht me prodhimtari blegtorale.  Ndërkohë me të gjitha pjesëmarrset u vizitua edhe Parku Nacional Durmitor në Zhablak. Duke u nisur nga rëndësia që kanë produktet të cilat janë karakteristike të zonave dhe mbrojtja e tyre përmes politikave të kualitetit si strategji promovuese e prodhimtarisë vendase,  në Lipovo, fshat ky në komunën e Kollashinit, u vizitua amvisnia rurale e familjes Puletiq të cilët merren me prodhimin e djathit fleta i njohur si Djathi fleta i Kollashinit (Kolasinski lisnati sir) i cili njëherit është edhe produkti i gjashtë  specifik në Mal të Zi (i brenduar).

Në kuadër të projektit është e paraparë edhe vizita tjetër e përbashkët e cila do të realizohet në Shqipëri, në qytetet e Përmetit dhe Gjirokastrës.

Realizimi i vizitave të tilla  të përbashkëta njëherit mundëson edhe realizimin e qëllimit kryesor të projektit e që është të nxisë bashkëpunimin ndër-kufitar mes dy shteteve  për rritjen e mundësive të punësimit dhe vetë-punësimit të grave duke shfrytëzuar potencialin ekzistues dhe  traditës lokale në kultivimin, prodhimin dhe përpunimin e produkteve  agro-ushqimore si edhe promovimin e tyre me qëllim të plasimit sa më adekuat dhe të qëndrueshëm në treg veçanërisht duke shfrytëzuar mundësit që ofron sezona turistike.

Projekti ‘The feminine side of quality’ realizohet në kuadër të programit për bashkëpunim ndërkufitar Mali I Zi-Shqipëri, Ipa II 2014-2020 dhe mbështetet nga Unioni Europian.

Komuna e Ulqinit është bartëse kryesore e projektit, kurse partnerët në projekt janë OJQ MOgUL në Mal të Zi, Bashkia e Mirditës dhe Qendra UET (Universiteti Europian i Tiranës) në Shqipëri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bajraktari me bashkëpunëtorët dhe drejtuesit e Otrant Olympikut në Shtëpinë e Futbollit: ULQINI SË SHPEJTI DO TË KETË STADIUM MODERN FUTBOLLI
Bajraktari me bashkëpunëtorët dhe drejtuesit e Otrant Olympikut në Shtëpinë e Futbollit: ULQINI SË SHPEJTI DO TË KETË STADIUM MODERN FUTBOLLI

Kryetari i Komunes Omer Bajraktari me bashkepuntor dhe perfaqesues te klubit Otrant Olympic u prit sot ne takim nga presidenti i Federates se Malit te Zi Dejan Saviqeviq dhe sekretari Miomir Gjurgjevac.

Të premten në Kala: Përurimi i dy librave të Adriatik Kelmendit
Të premten në Kala: Përurimi i dy librave të Adriatik Kelmendit

  Promovimi i dy librave të njohur, të autorit Adriatik Kelmendi, do bëhet në hapësirat e Muzeut të Ulqinit, të premten nga ora 20:30, në Kalanë e Ulqinit. Këtë e bëri të ditur vet drejtori i Klan

Policia: ARRESTOHET PERSONI ME 54 GRAMË MARIHUANË
Policia: ARRESTOHET PERSONI ME 54 GRAMË MARIHUANË

Mbrëmë rreth orës 19:30 policia ka ndaluar veturën në Kodra dhe ka kontrolluar shoferin P.P. (42) nga Tivari, është bërë e ditur nga Drejtoria e policisë. “Aty është gjetur një pako PVC me lëndë narkotike

Qeveria e Malit të Zi: NGA NESËR MË TË LIRË ÇMIMET E KARBURANTIT
Qeveria e Malit të Zi: NGA NESËR MË TË LIRË ÇMIMET E KARBURANTIT

Nga e martja do të ketë zbritje të re në të gjitha llojet e karburanteve nga nëntë deri në 12 cent në pompa, shkruajnë mediat. Eurosuper 98 do të kushtojë 1.39 euro, Eurosuper 95 do të kushtojë 1.35 euro,

Keshilli Organizativ : PROTESTA NË KRYTHË SHTYHET PËR JAVËN E ARDHËSHME
Keshilli Organizativ : PROTESTA NË KRYTHË SHTYHET PËR JAVËN E ARDHËSHME

Ju informojme se pas ngjarjes tragjike te ndodhur ne qytetin e Cetines dhe ne shenje repekti ndaj familjeve te viktimave, Keshilli Organizativ i protestes se banoreve te Krythes dhe Mërkotit kane marre