Mr. Sabri Salaj: ULQINI – QYTET I KRENARISË SHQIPTARE

Sabri SalajUlqini qytet i lashtësisë, krenarisë dhe pavarësisë së Shqipërisë. Simbol i dashurisë, paqës dhe lirisë. Ulqini është një çeshtje e cila është trajtuar shumë pak nga historia shqiptare, sikurse edhe Hasan Prishtina, por roli dhe fama e tyre ishte e përmasave evropiane. Me çështjen e Ulqinit çështja shqiptare u kthye në agjendë ndërkombëtare dhe kishte filluar të trajtohet si e tillë duke qenë në të gjitha kancelaritë më të mëdha diplomatike.

Lidhja Shqiptare në mbrojtje të trojeve të veta etnike kishte fituar një popullaritet të madh në arenën ndërkombëtare, Shqipëria ndodhej në një zonë ku nga aspekti gjeostrategjik dhe gjeopolitik përplaste interesat e të gjitha Fuqive të Mëdha duke bërë që çështja e Ulqinit të ishte një arenë diplomatike, prapaskenat e së cilës rrezikonin një luftë të përgjithshme.

Zgjidhja e çështjes së Shqipërisë së Veriut, konkretisht Ulqinit, ishte një ndër çështjet më të rëndësishme për zgjidhjen e problemeve në Ballkan dhe në Evropë. Më krizën e Ulqinit të gjitha kancelaritë evropiane do flasin për çeshtjen Shqiptare dhe Shqipërinë. Shëndrrimi i Krizës Lindore në një krizë globale ndalohej më dorëzimin e Ulqinit nga diplomacitë e fuqive të mëdha.

Më Ulqinin fillon edhe rruga drejtë autonomisë së Shqipërisë, po me Ulqini do filloi edhe rruga drejtë pavarësisë së Shqipërisë.

Strategu i madh dhe shtetëndertuesi i Shqipërisë Ymer Prizreni, vorri i të cilit ndodhet në Ulqin, është një dëshmi dhe krenari për të gjithë kombin e Shqipërisë.

(Pjesa hyrëse nga punimi-master ,,Diplomacia dhe zgjidhja e çeshtjes së Ulqinit”).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ulqin 2022/23: PROGRAMI I MANIFESTIMIT „SWEET DECEMBER“
Ulqin 2022/23: PROGRAMI I MANIFESTIMIT „SWEET DECEMBER“

Në Ulqin nga data 15 dhjetor deri më 10 janar organizohet manifestimi “Sweet December”. Emrat e tingullit muzikor, si në gjuhën shqipe ashtu edhe në gjuhën malazeze -, Ledri Vula, Klajdi, Alban Skenderaj,

Prim.Dr.Gani Karamanaga: Disa fakte nga historia e shërbimit shëndetësor në Anë të Malit dhe Krajë
Prim.Dr.Gani Karamanaga: Disa fakte nga historia e shërbimit shëndetësor në Anë të Malit dhe Krajë

Stacioni Shëndetësor  në Katërkollë  Ambulanca e parë në vitin 1949  Në Katërkollë për nevojat e shërbimit shëndetësor dhe të mbrojtjes shëndetësore të popullatës, në vitin 1949 është ndërtuar Ambulanca

CEDIS: EDHE TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: EDHE TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të premten, më 9 dhjetor, në periudhën prej orës 8 deri në 15,00, pa energji elektrike do të jenë këto vendbanime: Pistulla,

Tirana – Kryeqyteti Evropian i Rinisë: BAJRAKTARI FOLI NË CEREMONINË PËRMBYLLËSE
Tirana – Kryeqyteti Evropian i Rinisë: BAJRAKTARI FOLI NË CEREMONINË PËRMBYLLËSE

Kryeqiteti i Shqipërisë, Tirana, këtë vitë ishte “Kryeqyteti Evropian i Rinisë”. Sot u mbajt ceremonia përmbyllëse në Pallatin e kongreseve në Tiranë ku ishin zyrtarët e lartë dhe diplomatë ndërkombëtar.

Qendra për Kulturë: TË PREMTËN MBRËMJE ME ELENA KOCAQI
Qendra për Kulturë: TË PREMTËN MBRËMJE ME ELENA KOCAQI

NP “Qendra për Kulturë – Ulqin” nis ciklin e mbrëmjeve me temë letrare, historike, kulturore, sociale… Këtë cikël e kemi titulluar ODA, meqë tubon dashamirë në një vend dhe u jep