MUAJI I ASHUREVE

Asure_kaseleriMuaji i parë islamik, muharem, në Ulqin është i veçantë me ashure. Kjo është ëmbëlsirë kulti, nëse doni edhe ushqim, e cila gatuhet vetëm në këtë muaj. Me këtë rast përdoren sasi sa më e madhe e përbërësve tek (pemë, drithëra dhe fruta të thata), ndërsa pjata me ashure i ndahet kushërinjve dhe komshinjve.

Përgatitjet për gatimin e ashures zgjasin dhjetë ditë, nga mbledhja e përbërësve deri tek akti final i gatimit. Të gjithë përbërësit përgatiten dhe prehen me dorë, me shumë durim dhe dashuri.

Ashurja mund të shërbehet dhe si desert në hotelet dhe restorantet e Ulqinit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reportazh: Deti dhe ndërkulturalizmi

Intervista e parë e kryetarit Omer Bajraktari: GJENDJA NË KOMUNË, VIZIONI I ZHVILLIMIT, PLANET…