MUAJI I RAMAZANIT DHE POLITIKA LOKALE

Muaji i Ramazanit në vend që të jetë muaji i dialogut, mirëkuptimit, bashkëpunimit në skenën politike të Ulqinit u shndërrua në muajin e etiketimeve, fërkimeve, përplasjeve, shkarkimeve, licitimeve, fajësimeve.

Interesant është se diskursi fetar përdoret për të nënvizuar pikëqëndrimet e veta: nga shefja klubit të UDSH-së dëgjuam se Zoti është i Madhë dhe koalicioni do zhbëhet për shkak të formimit në bazë të pamoralshme apo” tradhtare” (në aspektin që ish-funkcionerët e UDSH u shkëputën nga partia për të formuar subjekt të ri, Partinë Demokratik edhe do dënohen për këtë).  Inkuadrimi i transcedentales në çështje lokal-politike pothuaj ka notë parodike se tenton ta vesh luftën politike lokale me nuance epifanike.

Në anën tjetër, anëtari Forces Haxhibeti fton që séanca e Kuvendit të vazhdohet pas muajit të Ramazanit për shkak të obligimeve që kryetari i Komunës ka gjatë këtij muaji duke apostrofuar se Kryetari agjëron. Kemi ndjenjën që flasim për kreun e Bashkësisë Islame jo të Komunës – në fund, agjërimi është akt intim, individual dhe nuk duhet të shërbej si arsyetim, justifikim për mos të punuar apo për të mos përfillur përgjegjësi politike.

Kujtojmë poashtu gazetarin Canka që në komentet e rregullta tek TVT, me entuziazëm përshëndeti stolisjen e pushtetit të ri duke përdorë simbole, alegori fetare për të kuptuar shumë shpejtë se terminologjia e tillë nuk kishte mbështetje reale apo që ndihmojnë krijimin e iluzionit për vizionin e gjërë dhe të përkryer të kryetarit të tanishëm.

Diskursi fetar përdoret për qëllime politike çdokund në botë: përqafimi i forte që ia bën politika religjionit-besimit mund të vërehet në konfliktet, fërkimet e ndryshme anëmbanë botës, por diskursi transcendental  i aplikuar në një skenë të mjerueshme politike thjesht trazon, sidomos kur politikëbërësit ushqehen me atë në muajin e Ramazanit.

Në vend të kapërcimit të prangave të egos(ve), rishqyrtimit të thellë, mendjeprehtë të gjendjes aktuale dhe nismes së sinqertë të dialogut hapur brenda subjekteve politike në pozitë dhe opozitë, por edhe më gjërë, ne ballafaqohemi me teatër apsurdë lokalpolitikë ku të gjithë presin God(onë) të vij të shpërbej dhe rregulloj situatën.

Muaji Ramazanit, në vend që të shërbej si platform ideale për afrimin e tjetrit, duke pas parasysh eksploatimin e fjalorit nga regjistri fetar, shndërrohet në front të hapur të përplasjeve të interesave tejet personale.

 (Vështrim i lexuesit të Portalit Ul-info)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Horizonti i Ri: NISË PROJEKTI “REFORMA QË KUPTOJMË TË GJITHË”
Horizonti i Ri: NISË PROJEKTI “REFORMA QË KUPTOJMË TË GJITHË”

Qëllimi kryesor i projektit është të rrisë njohuritë e qytetarëve, përfaqësuesve të OJQ-ve, aktivistëve rinorë dhe palëve të tjera të interesuara për rëndësinë e Reformës së Administratës Publike në Mal

New York: Kryeministri Dritan Abazoviq takohet me diasporën shqiptare
New York: Kryeministri Dritan Abazoviq takohet me diasporën shqiptare

Kryeministri malazez Dritan Abazoviq i cili ndodhet për një vizitë disaditore në Nju Jork, pjesëmarrjen në sesionin e 77-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara (OKB), zhvilloi një sërë

Tenderi në vijim: SË SHPEJTI ASFALTIMI I BULEVARDIT “TEUTA”
Tenderi në vijim: SË SHPEJTI ASFALTIMI I BULEVARDIT “TEUTA”

Menjëherë pas normalizimit të Portalit të Prokurimit Publik, Komuna e Ulqinit shpalli tender për asfaltimin e rrugëve në territorin e kësaj vetëqeverisje lokale. Siç thuhet në ftesë, vlera totale e këtyre

Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE
Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE

Të gjithë i kujtojmë vitet e fëmijërisë dhe ndër kujtimet që nuk i harrojmë asnjëherë janë lojërat me shokët e shoqet dhe aventurat e bukura të asaj moshe. Sot fëmijët tanë përballen me një përvojë tërësisht

Takimi me afaristët turistik: FILLUAN PREGADITJET PËR SEZONIN E ARDHSHËM
Takimi me afaristët turistik: FILLUAN PREGADITJET PËR SEZONIN E ARDHSHËM

Në hotelin Otrant, me inicjativë të Organizatës Turistike të Ulqinit, është organizuar takimi ndërmjetafaristëveturistik të qytetit, udhëheqësisë së Komunës, dhe ndërmarrjes sh.p.k. “Veprimtaritë Komunale”.