Mustafa Canka: Nga përurimi i librit “Çinari i Moçëm” në Tuz të autorit Gani Karamanaga

Gjyshi im Mustafa-Cafo, emrin e të cilit unë mbaj, ishte 34 vjeçar kur u arrestua me mashtrim dhe më 15.12. 1944 u pushkatua së bashku me tre qytetarë të tjerë të shquar ulqinakë.

Dy javë më vonë, vëllai i tij më i vogël, Hasani, i cili ishte vetëm 22 vjeçar, u vra. Sepse, ai tha: unë do ta zbuloj kush e vrau vëllain tim! Dhe ai me siguri do ta kishte bërë këtë po të mos ishte likuiduar. Deri më sot, ne nuk e dimë se ku janë eshtrat e Hasanit.

Terrori revolucionar, i kryer nën parullën e rreme “Në emër të popullit”, pa gjyq e gjykim, filloi në Ulqin me vrasjen e komunistit të ri Raif-Rafo Gorana. Ditët e para kur „erdhi liria“. Askush në atë qytet nuk kishte më dyshime: kur sillen kaq mizorisht me të tyret, çfarë mund të presin “armiqtë e popullit, shërbëtorët e pushtuesit dhe tradhtarët e vendit”!?

Qeveria komuniste në formën e OZN-së famëkeqe (Departamenti për mbrojtjen e popullit) donte të mbillte frikë tek qytetarët e këtij qyteti paqësor duke i vrarë ata: që të jenë njerëz pa varre, në mënyrë që të afërmit dhe miqtë, si dhe qytetarët e tjerë, të mos vijnë në vendet e likuidimit dhe t’ua tregojnë atyre, të paktën në atë mënyrë, respektin e duhur.

Dhe ja dolën mbanë. Për dekada me radhë, në Ulqin nuk u dëgjuan protesta apo rënkime për shkak të likuidimit të njerëzve të pafajshëm. Krimet komuniste, ndryshe nga të tjerët, u heshtën, u mbuluan sistematikisht dhe mbetën të pandëshkuara. Kjo është arsyeja pse shteti i ish-Jugosllavisë, i krijuar mbi gjakun dhe krimet, gënjeshtrat dhe rrëmbimet, është shpërbërë aq mizorisht.

Sepse të gjithë viktimat e krimeve në këtë botë meritojnë të përkujtohen dhe të varrosen me dinjitet.

Dr Gani e dëshmon me besnikëri këtë në këtë libër. Prej vitesh përgatiti këtë vepër, mblodhi dhe sistemoi materialin, bisedoi me dhjetëra njerëz dhe analizoi me kujdes gjithçka.

Sepse kur derdhet gjaku, asgjë më nuk mund të jetë e njëjtë.

Libri që kemi përpara tregon seriozitetin e tij. Kjo është dëshmia e një njeriu që e ndjeu si detyrë dhe detyrim ndaj komunitetit të tij, i vetëdijshëm për faktin se e ardhmja duhet të ndërtohet mbi të vërtetën. Dhe konfirmoi atë që bëri gjatë gjithë jetës së tij si mjek: të vazhdojë t’i shërbejë komunitetit tonë të vogël.

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të kemi libra të tillë dhe kjo është arsyeja pse shfrytëzoj rastin të falënderoj Dr. Ganin, miqtë nga CEKUM dhe të gjithë juve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reportazh: Deti dhe ndërkulturalizmi

Intervista e parë e kryetarit Omer Bajraktari: GJENDJA NË KOMUNË, VIZIONI I ZHVILLIMIT, PLANET…

Ulqin: KRYEMINISTRI I KOSOVËS URON NIMANBEGUN

“Ulqini ka zgjedhur mbrëmë një kryetar të ri për ta drejtuar e përshpejtuar komunën kah rruga e përparimit qytetar e kombëtar dhe zhvillimit ekonomik e shoqëror. Kryetari i ri, z. Nimanbegu më parë ka qenë