NAMAZI I NATËS BOJKOTOHET NGA IMAMËT TRADICIONALISTË

Viteve të fundit në qytetin tonë kemi një traditë të re gjatë muajit të Ramazanit. Ky është namazi i natës i cili falet tetë rekate (dy nga dy) dhe i cili është pranuar nga te rinjtë frekuentues të xhamive.

Dihet se namazi i natës është namazi më i vlefshëm pas namazeve obligative ditore (pesë namazeve të ditës) ndërsa gjatë muajit të Ramazanit e sidomos gjatë dhjetëditëshit të fundit ka vlerë shumë më të madhe.

Problemi i bojkotimit nga ana e imamëve tradicionalistë qëndron në faktin se kjo është një traditë e re e cila nuk ishte traditë e Muhammedit a.s., e as e shokëve të tij e gjeneratave të para të myslimaneve dhe se namazi i natës nuk falet kështu siç bëhet tek ne gjatë fundit të Ramazanit. Duke ditur se në Islam, ligjvënës është vetëm Zoti, nuk i takon njeriut të bëjë risi në fushën e adhurimeve sepse ky veprim është i ndaluar. Namazi i natës, shpjegojnë imamët, falet në shtëpi, nuk falet në xhami apo xhemat veç nëse kjo ndodh ndonjëherë në mënyrë spontane dhe të paorganizuar.

Namazi i natës është bojkotuar edhe nga 3 hafizët që qëndrojnë në qytetin tonë për të njëjtën arsye ndërsa në FB jo rrallë tashmë po shihen reagime te ndryshme kundër namazit të natës me xhemat.

Edhe pse herët, si duket BI këtu edhe më gjerë ka qenë ketë herë më e vendosur për të mos lejuar qe fjalën kryesore rreth fesë ta kenë një grup besimtaresh. Vite me radhë, ndjekësit e rrymës të cilët e quajnë veten selefi, kane kritikuar hoxhallarët sikur kane futur risi ne fe bidate (fjala bid’at nënkupton risi, traditë të re) duke mos marre pjese ne shënimin e ditëlindjes së Muhammedit a.s., në mukabele – lexim Kur’ani etj.

Ndërsa sot, gjithnjë sipas imamëve tradicionaliste, fusin risi ne fushën e adhurimeve që është gabim më i rëndë dhe absolutisht i papranuar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Përvjetori: GJYSMË SHEKULLI NGA THEMELIMI I QENDRËS NATURISTE NË ADË TË BUNËS
Përvjetori: GJYSMË SHEKULLI NGA THEMELIMI I QENDRËS NATURISTE NË ADË TË BUNËS

Këtë vit bëhet gjysmë shekulli nga fillimi i funksionimit të Qendrës naturiste në Adë të Bunës. Në korrik të vitit 1973 u pritën mysafirët e parë dhe ishin kryesisht gjermanë të sjellë nga agjencia “Miramare”.

Komuna e Ulqinit: PROJEKTI ME VLERË RRETH 20 MILION EURO FILLON NË MES TË SHKURTIT
Komuna e Ulqinit: PROJEKTI ME VLERË RRETH 20 MILION EURO FILLON NË MES TË SHKURTIT

Me rastin e fillimit të realizimit të projektit “Furnizimi me ujë dhe rregullimi i ujërave të zeza në bregdetin e Adriatikut – V, Ulqin”, kryetari i Komunës së Ulqinit Omer Bajraktari me bashkëpunëtorë

Në fillim të javës së ardhshme: KRYEMINISTRI ABAZOVIQ NË VIZITË ZYRTARE NË KOMUNËN E ULQINIT
Në fillim të javës së ardhshme: KRYEMINISTRI ABAZOVIQ NË VIZITË ZYRTARE NË KOMUNËN E ULQINIT

Kryeministri i Malit të Zi, Dritan Abazoviq, në fillim të javës së ardhshme do të qëndrojë për vizitë zyrtare në Komunën e Ulqinit. Delegacioni me kryeministrin do të përfshijë edhe një sërë ministrash

Rikonstruksioni i “Mediteranit”: VILA E RE LUKSOZE ME DY PISHINA DERI NE MAJ
Rikonstruksioni i “Mediteranit”: VILA E RE LUKSOZE ME DY PISHINA DERI NE MAJ

Kompania “Becovic Management Group” është duke punuar në rikonstruksionin e hotelit të saj “Mediteran”. Siç theksohet, deri në maj të këtij viti do të përfundojnë punimet për ndërtimin e “Ville Version”,

Ulqin: ABAZOVIQI PARALAJMËRON SË SHPJETI PERFUNDIMIN E ADAPTIMIT TË URGJENCËS
Ulqin: ABAZOVIQI PARALAJMËRON SË SHPJETI PERFUNDIMIN E ADAPTIMIT TË URGJENCËS

Kryeministri i Malit të Zi Dritan Abazoviq bëri të ditur që së shpejti pritet të përfundojë adaptimi dhe rindërtimi i Urgjencës në Ulqin. Sipas tij, kjo dinamikë është është dakorduar të hënën në një bisedë