OJQ e re në Ulqin: SHOQATA E DIABETIKËVE

Një grup entuziastësh të sëmurë nga sëmundja e sheqerit ka themeluar Organizatën  Joqeveritare  – Shoqata  e Diabetikëve “Rrethi i kaltërt” – Ulqin.

Qëllimi parësor i Shoqatës është përmirësimi i pozitës dhe cilësisë së jetës të personave me diabet, familjeve të tyre, miqëve dhe të gjithë atyre tek të cilët  ndikon  kjo sëmurje. Përmes edukimit tentojmë të rrisim nivelin e kulturës shëndetësore, të përcjellim përvoja të ndryshme që kanë të bëjnë me shërimin e drejtë të kësaj sëmundje dhe të ndihmojmë njerëzve të kuptojnë se çka vërtetë është diabeti dhe se si jetohet me të.Plavi krug, rrethi i kalterSynojmë poashtu të njoftojmë edhe opinionin me rëndësinë e  parandalimit të dukurive të diabetit, organizimin e punishteve, tribunave dhe seminareve për të sëmurët nga diabeti dhe të interesuarit e tjerë  për këtë  gjendje, t’u ndihmojmë të sëmurëve të realizojnë të drejtat në shëndetësi etj.

Sipas të dhënave të Shtëpisë së Shëndetit në Ulqin në Komunën e Ulqinit janë të evidentuar mbi 1200 të sëmurë nga sheqeri, por besohet se ka më shumë sish, të cilët për  shkak të mosdijes, apo për arsye patriarkale nuk u lajmërohen mjekve. Për fat të keq në mesin e tyre ka shumë fëmijë dhe të rinj. Për këtë arsye njëra nga aktivitetet tona do të jetë edhe njohja me stilet e shëndetshme të jetës të cilave duhet t’u përmbahen të gjithë njerëzit e shëndoshë, veçmas diabetikët.

Kurimi (mjekimi) i personave të prekur nga diabeti kërkon mjete të konsiderueshme financiare. Për fat të keq shteti ynë ende nuk e ka zgjidhur ashtu si duhet financimin e kurimit të kësaj sëmurje. Në të vërtetë, insulini nuk paguhet dhe tash për tash gjendet në barnatrore me sasi të mjaftueshme, por aparatet  për matjen e sheqerit dhe mjetet  përcjellëse (gjilpërat dhe trakat) janë mhjaft të shtrenjta.

Shoqata nga mjetet e donatorëve do të përpiqet që për shtresat më të reezikuara të sigurojë një numër të mjaftueshëm të aparateve, trakave dhe gjilpërave për matjen e rregulltë të sheqerit  dhe një numër  të caktuar të gjilpërave për aparate të insulinës.

Shoqata do të angazhohet që mjeku specialist endokrinolog të ordinojë  në Shtëpinë e Shëndetit në Ulqin së paku një herë në javë ose dy herë në muaj, sepse shkuarjet e deritashme në Tivar ose Podgoricë u ka shkatuar lodhje shtesë pacientëve.

Falënderojmë të gjithë ata që mendojnë se bëjmë një punë të mirë dhe se jemi në rrugë të mbarë t’u ndihmojmë qytetarëve të Ulqinit të sëmurë nga sëmundja e sheqerit. Ne do të bënim edhe më shumë  sikur  të kishim mjete të mjaftueshme financiare.

Kryetari i Shoqtës është Izedin-Dino Ramoviq, kurse nënkryetarja Veneranda Gjonaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin

Shkolla shqipe ka një traditë të gjatë. Nga hulumtimet e deritashme që kanë gjetur dhe publikuar studiuesit dhe gjuhës shqipe, shkollës shqipe dhe historisë së shqiptarëve vërtetohet se shkollat shqipe kanë një histori prej së

Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin
Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin

Shkolla shqipe ka një traditë të gjatë. Nga hulumtimet e deritashme që kanë gjetur dhe publikuar studiuesit dhe gjuhës shqipe, shkollës shqipe dhe historisë së shqiptarëve vërtetohet se shkollat shqipe

Fakulteti në Ulqin: REGJISTRIMI I GJENERATËS SË RE TË STUDENTËVE PËR VITIN AKADEMIK 2022/23
Fakulteti në Ulqin: REGJISTRIMI I GJENERATËS SË RE TË STUDENTËVE PËR VITIN AKADEMIK 2022/23

Fakulteti i Studimeve të Biznesit Mesdhetar në Ulqin bëri të ditur se janë në vazhdim regjistrimet në studimet themelore akademike për vitin 2022/23. Siç thuhet, të gjitha informacionet mund të merren

Komuna: SOT FILLON ASFALTIMI I RRUGËVE TË GËRMUARA
Komuna: SOT FILLON ASFALTIMI I RRUGËVE TË GËRMUARA

  Komuna e Ulqinit njoftoi se të premten do të fillojë asfaltimi i rrugëve të gërmuara, i cili do të zgjasë disa ditë. Vetëqeverisja lokale u ka kërkuar falje qytetarëve që kanë vuajtur nga kjo situatë,

CEDIS: TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të premten, më 24 qershor, në periudhën prej orës 08 deri në 14,30, pa energji elektrike do të jetë pjesa e Qytetit përballë

Komuna: BEQIR SELLA KANDIDAT PËR ZËVENDËSKRYETAR
Komuna: BEQIR SELLA KANDIDAT PËR ZËVENDËSKRYETAR

  Zyrtari i lartë i Partisë Demokratike, Beqir Sella, është kandidat për nënkryetar të Komunës së Ulqinit, mëson Portali Ul-info. Ai është deputet i asaj partie në Kuvendin komunal dhe kryen edhe