OJQ Horizonti i Ri: PREZANTOHET PUBLIKIMI “GJUHA E ADMINISTRATËS SIME”

Në Ulqin të martën, në konferencë për shtyp, u prezantua publikimi “Gjuha e administratës sime”, i cili është pjesë e projektit “Gjuha ime – Gjuhë e barabartë“, të cilin e realizoi OJQ “Horizonti i Ri” në partneritet me OJQ “Ul info”.
NH 1
Projekti u realizua me mbështetjen financiare të Ministrisë së të Drejtave të Njeriut dhe të Pakicave, në fushën e zhvillimit dhe avancimit të të drejtave të popujve pakicë dhe komuniteteve të tjera minoritare.

“Ky raport kishte qëllim analizën e nivelit të përdorimit zyrtar të gjuhës dhe alfabetit shqip në Komunën e Ulqinit, përmes monitorimit të punës së vetëqeverisjes vendore dhe nxitjen e parimit të dygjuhësisë në administratën e Komunës. Kjo analizë është realizuar duke përdorur metoda të përshtatshme të hulumtimit, siç janë: monitorimi i publikimit të informatave në mënyrë proaktive në gjuhën shqipe në faqen e internetit të Komunës së Ulqinit; metoda e “vizitorit sekret”, pastaj dërgimi i kërkesave për qasje të lirë në informata, si dhe intervistat e strukturuara me zyrtarët vendorë, të cilët kontribuuan ndjeshëm në vërtetësinë e vetë analizës”, tha drejtori ekzekutiv i OJQ “Horizonti i Ri” Nazif Veliq, gjersa rezultatet e analizës i prezantoi hulumtuesi Admir Gjoni.NH 4

Për kornizat ligjore dhe çështjet e hapura lidhur me përdorimin e gjuhës shqipe, në veçanti në praktikë, folën drejtori i Drejtorisë për Avancimin dhe Mbrojtjen e të Drejtave të Popujve Pakicë në Ministrinë për të Drejtat e Njeriut dhe të Pakicave Leon Gjokaj, nënkryetarja e Komunës së Ulqinit Hadixha Gjoni dhe kryetari i Këshillit Kombëtarë të Shqiptarëve në Mal të Zi Faik Nika.

Të gjithë pjesëmarrësit janë pajtuar, gjë që e tregoi edhe analiza, që gjuha shqipe pamjaftueshëm përdoret në administratën lokale dhe përgjegjësia kryesore i takon administratës së Komunës, të cilën tash gati tre dekada e përbëjnë partitë nacionale shqiptare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Të premten në Kala: Përurimi i dy librave të Adriatik Kelmendit
Të premten në Kala: Përurimi i dy librave të Adriatik Kelmendit

  Promovimi i dy librave të njohur, të autorit Adriatik Kelmendi, do bëhet në hapësirat e Muzeut të Ulqinit, të premten nga ora 20:30, në Kalanë e Ulqinit. Këtë e bëri të ditur vet drejtori i Klan

Policia: ARRESTOHET PERSONI ME 54 GRAMË MARIHUANË
Policia: ARRESTOHET PERSONI ME 54 GRAMË MARIHUANË

Mbrëmë rreth orës 19:30 policia ka ndaluar veturën në Kodra dhe ka kontrolluar shoferin P.P. (42) nga Tivari, është bërë e ditur nga Drejtoria e policisë. “Aty është gjetur një pako PVC me lëndë narkotike

Qeveria e Malit të Zi: NGA NESËR MË TË LIRË ÇMIMET E KARBURANTIT
Qeveria e Malit të Zi: NGA NESËR MË TË LIRË ÇMIMET E KARBURANTIT

Nga e martja do të ketë zbritje të re në të gjitha llojet e karburanteve nga nëntë deri në 12 cent në pompa, shkruajnë mediat. Eurosuper 98 do të kushtojë 1.39 euro, Eurosuper 95 do të kushtojë 1.35 euro,

Keshilli Organizativ : PROTESTA NË KRYTHË SHTYHET PËR JAVËN E ARDHËSHME
Keshilli Organizativ : PROTESTA NË KRYTHË SHTYHET PËR JAVËN E ARDHËSHME

Ju informojme se pas ngjarjes tragjike te ndodhur ne qytetin e Cetines dhe ne shenje repekti ndaj familjeve te viktimave, Keshilli Organizativ i protestes se banoreve te Krythes dhe Mërkotit kane marre

Bisedime rreth investimeve të shtetit IBRAHIMI DHE BEQAJ TË HËNËN ME BAJRAKTARIN
Bisedime rreth investimeve të shtetit IBRAHIMI DHE BEQAJ TË HËNËN ME BAJRAKTARIN

Sekretari shtetëror i Ministrisë së Financave, dr Agron Ibrahimi, dhe drejtori i Drejtorisë për Investime Kapitale, Esmir Beqaj, do të qëndrojnë të hënën per vizitë zyrtare në Komunën e Ulqinit. Ato do