P. Milo: POLITIKA E SHQIPËRISË ME MALIN E ZI

images (1)Historiani i njohur dhe ish ministri i punëve të jashtme Paskal Milo në një tekst të titulluar “Fqinjësia në politikën e jashtme të Shqipërisë” të botuar në gazetën “Panorama” , përveç tjerash analizon dhe marrëdhëniet aktuale në mes Shqipërisë dhe Malit të Zi dhe tregon rrugën që duhet ndjekur që ato të përmirësohen më tej, ku shkruan:

– Në Malin e Zi, ndonëse shqiptarët përbëjnë rreth 5 për qind të popullsisë, ata kanë vepruar si një faktor i përgjegjshëm në rrugën e këtij vendi drejt pavarësisë dhe meritojnë të respektohen edhe më shumë në të drejtat e tyre. Ata janë një ndër hallkat e marrëdhënieve të mira të bashkëpunimit që ekzistojnë midis Shqipërisë dhe Malit të Zi, por me mundësi të tjera të pashfrytëzuara për t’i çuar ato edhe më përpara. Projektet e njohura turistike dhe infrastrukturore në liqenin e përbashkët të Shkodrës e në zonat përreth nuk duhet të mbeten edhe më tej vetëm në axhendat e bisedimeve të qeverive të radhës së të dyja vendeve. Ato duhet të gjejnë zbatim konkret për të mundur të krijojnë një hapësirë plot kuptim të asaj çfarë thuhet e kërkohet: bashkëpunim rajonal me vokacion europian. Po kështu janë edhe mundësitë që tregtia midis dy vendeve të kapërcejë shifrën e ngurosur prej vitesh me rreth 20 milionë euro.
Afrimi i vendeve fqinje përmes projekteve të përbashkëta, hapja dhe integrimi i tregjeve, respektimi i vlerave, i historisë, i gjuhës, i kulturës, pra i identitetit të gjithsecilit, është një investim që nuk mund të kryhet menjëherë. Ende ka dhe ushqehen ndjenja jo miqësore midis etnive, mosbesim i ndërsjellë dhe kontestime. Qeveritë me platforma europiane nuk duhet të instrumentalizohen nga qarqet nacionaliste ekstreme për të injoruar ose reduktuar të drejtat e të tjerëve që nuk kanë përkatësinë e tyre etnike.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Qendra për kulturë: TË MARTËN FILLON “SKENA VERORE – ULQIN 2022”
Qendra për kulturë: TË MARTËN FILLON “SKENA VERORE – ULQIN 2022”

Qendra për Kulturë njoftoi se të martën, më 5 korrik, do të shënohet zyrtarisht fillimi i “Skenës Verore – Ulqin 2022”. Hapja e këtij festivali është planifikuar në Molen e Madhe, nën bedenet e Kalasë,

Podgoricë: KRIPORJA PRONË E SHTETIT, AKSIONARËT PO PËRGATITIN PADI
Podgoricë: KRIPORJA PRONË E SHTETIT, AKSIONARËT PO PËRGATITIN PADI

Toka e Kriporës së Ulqinit, gati 15 milionë metra katrorë, është e regjistruar këtë javë në kadastër si pronë e shtetit të Malit të Zi, shkruan “Dan”. Administratori i falimentimit të Kriporës, Zharko

OT: MBI 15 MIJË TURISTË QËNDROJNË NË RIVIERËN E ULQINIT
OT: MBI 15 MIJË TURISTË QËNDROJNË NË RIVIERËN E ULQINIT

Në ditën e parë të korrikut të këtij viti në rivierën e Ulqinit pushojnë 15.097 mysafirë, është kumtuar ngaOrganizata Turistike. Siç thuhet, më shumë se një e treta të tyre janë në hotele, gjëgjësisht

Sella: DO TË RRITET BUXHETI PËR MBËSHTETJEN E TË TË RINJVE
Sella: DO TË RRITET BUXHETI PËR MBËSHTETJEN E TË TË RINJVE

Nënkryetari i Komunës së Ulqinit Beqir Sella tha që administrata e re është dhe do të jetë në mbështetje të të rinjve dhe projekteve me fokus të rinjtë.   Sipas fjalëve të tij, Komuna e Ulqinit do

Gjeka Nënave të Srebrenicës: JU JENI EDHE NËNAT TONA
Gjeka Nënave të Srebrenicës: JU JENI EDHE NËNAT TONA

Ministri për drejtat e njeriut dhe pakicave në Qeverinë e Malit të Zi Fatmir Gjeka dhe perfaqësuesi i Aleancës Qytetare Milan Radoviq dhuruan sot një shami për Nënat e Srebrenicës. “Thonë se Zoti i do