PARA 35 VITEVE: ULQININ E GODITI TERMET I RËNDË

Zemljotres, Termet, 1979Të dielën, më 15 prill të vitit 1979, në 7 ora, 19 minuta dhe 56 sekonda, termeti i fuqisë nëntë ballë ka goditur Ulqinin. Vdiqën tetë persona, njëqind u lënduan, u shkaktua dëm i madh material.

Ky termet, të cilën ekspertët botëror e kanë vlerësuar si një nga më të rrallit dhe më të fuqishëm prej kur përcillen kësi lloj katastrofash, përgjithmonë e ka ndryshuar këtë qytet. Sidomos është dëmtuar Kalaja, shkollat fillore në pjesën urbane e sidomos atë rurale, hotelet… Prej atëherë Jadrani nuk është njëri nga simbolet e qytetit.

Por, me solidaritetin e tërë ish Jugosllavisë, Ulqini është rikuperuar së shpejti. Më i bukur dhe më me perspektivë, edhe pse njerëzit para 35 viteve kishin frikë që asnjëherë nuk do të rindërtohet.

Është e dobishme që në këtë kohë të lakmisë, urrejtjes dhe egoizmit, garës së çmendur pas parave dhe privilegjeve, të rikujtojmë këto fatkeqësi natyrore, të cilat duhet ti kuptojmë si shenj, gjegjësisht paralajmërim të qartë që mbi këtë botën tonë kalimtare qeverisë një fuqi më e madhe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Qendra për kulturë: TË MARTËN FILLON “SKENA VERORE – ULQIN 2022”
Qendra për kulturë: TË MARTËN FILLON “SKENA VERORE – ULQIN 2022”

Qendra për Kulturë njoftoi se të martën, më 5 korrik, do të shënohet zyrtarisht fillimi i “Skenës Verore – Ulqin 2022”. Hapja e këtij festivali është planifikuar në Molen e Madhe, nën bedenet e Kalasë,

Podgoricë: KRIPORJA PRONË E SHTETIT, AKSIONARËT PO PËRGATITIN PADI
Podgoricë: KRIPORJA PRONË E SHTETIT, AKSIONARËT PO PËRGATITIN PADI

Toka e Kriporës së Ulqinit, gati 15 milionë metra katrorë, është e regjistruar këtë javë në kadastër si pronë e shtetit të Malit të Zi, shkruan “Dan”. Administratori i falimentimit të Kriporës, Zharko

OT: MBI 15 MIJË TURISTË QËNDROJNË NË RIVIERËN E ULQINIT
OT: MBI 15 MIJË TURISTË QËNDROJNË NË RIVIERËN E ULQINIT

Në ditën e parë të korrikut të këtij viti në rivierën e Ulqinit pushojnë 15.097 mysafirë, është kumtuar ngaOrganizata Turistike. Siç thuhet, më shumë se një e treta të tyre janë në hotele, gjëgjësisht

Sella: DO TË RRITET BUXHETI PËR MBËSHTETJEN E TË TË RINJVE
Sella: DO TË RRITET BUXHETI PËR MBËSHTETJEN E TË TË RINJVE

Nënkryetari i Komunës së Ulqinit Beqir Sella tha që administrata e re është dhe do të jetë në mbështetje të të rinjve dhe projekteve me fokus të rinjtë.   Sipas fjalëve të tij, Komuna e Ulqinit do

Gjeka Nënave të Srebrenicës: JU JENI EDHE NËNAT TONA
Gjeka Nënave të Srebrenicës: JU JENI EDHE NËNAT TONA

Ministri për drejtat e njeriut dhe pakicave në Qeverinë e Malit të Zi Fatmir Gjeka dhe perfaqësuesi i Aleancës Qytetare Milan Radoviq dhuruan sot një shami për Nënat e Srebrenicës. “Thonë se Zoti i do