Prim.Dr.Gani Karamanaga: Disa fakte nga historia e shërbimit shëndetësor në Anë të Malit dhe Krajë

Stacioni Shëndetësor  në Katërkollë 

Ambulanca e parë në vitin 1949 

Në Katërkollë për nevojat e shërbimit shëndetësor dhe të mbrojtjes shëndetësore të popullatës, në vitin 1949 është ndërtuar Ambulanca nga materiali i fortë.

Në Anën e Malit, në Katërkollë, shërbimi shëndetësor ka nisur mjaft vonë me emrin Ambulanca. Një shërbim shëndetësor i organizuar në atë anë nuk ka ekzistuar fare deri në vitin 1949. Tek atëherë, për herë të parë është hapur Ambulanca, e cila ka qenë në kuadrin e shërbimit shëndetësor të Ulqinit. Shumë vite, punëtorët shëndetësorë, para së gjithëve mjekët e Ulqinit, kanë shkuar në Katërkollë një ose dy herë në javë, ose nëse janë thirrur për rastet e të sëmurëve të palëvizshëm.

Në mes të dy luftërave botërore të sëmurët kanë shkuar në Tivar, në Ulqin ose në Shkodër (Shqipëri) dhe u janë drejtuar mjekëve apo punëtorëve të tjerë shëndetësorë për mbrojtje shëndetësore.

Po ashtu për barnat e rekomanduar kanë shkuar nëpër qytete të tjera dhe në ato barnatore i kanë gjetur barnat e kërkuara. Shumë herë kanë hequr dorë nga barnat e nevojshme shkaku i varfërisë në të cilën e kanë jetuar. Bartja e të sëmurëve, në përgjithësi transporti i njerëzve dhe i mallrave ka qenë shumë i vështirë, sepse nuk ka pasur as rrugë as mjete transporti. 

 

Ambulanca e përkohshme montazhe “Besko” – Vllasotinci (Serbi) 

Në tërmetin e vitit 1979 Ambulanca e parë është prishur fare. Pranë asaj godine të lënë, në fund të prillit 1979, është ndërtuar një barakë tjetër montazhi e cila përkohësisht ka shërbyer për nevojat e shëndetësisë (dhuratë e ndërmarrjes “Besko” nga Vlasotinci – Serbi). Ishte e madhësisë 80m2 . Ai ishte objekti i parë në rrethin e komunës së Ulqinit pas tërmetit të vitit 1979.

 

Stacioni Shëndetësor i sotëm në Katërkollë 

Objekti i sotëm në Katërkollë është ndërtuar në vitin 1981. Është donacion i Entit  Republikan për mbrojtje sociale i cili edhe e ka pajisur me mjete medicinale.

Hapja solemne ka qenë me 26 nëntor 1981. Në këtë manifestim kanë  folur: Lluka Knezheviq, në emër të Komunës së Ulqinit, dr. Gani Karamanaga, drejtor i Shtëpisë së Shëndetit të Ulqinit dhe Kasem Ceka, kryetar i  Bashkësisë Lokale të Katërkollës.

Është interesante të theksohet se, për projektin e këtij stacioni shëndetësor, delegacioni në krye me nënkryetarin e Këshillit Ekzekutiv të atëhershëm, Ilija Popoviq, me ing. Radomir Gazivoda dhe drejtorin dr. Gani Karamanaga, kanë vizituar ambulancën në Grahovo,  e cila ka qenë e projektuar nga ark. Vojvodiq, prej Nikshiqit dhe, atje e kanë zgjedhur projektin  të cilin e ka realizuar  ndërmarrja “Primorje “, nga Ulqini.

Mbikëqyrësi i punimeve ka qenë inxhinieri i ri, Muharrem Mollabeqiri.

Mjeku i parë me orar të plotë pune ka qenë Dr. Shefqet Dollaku, mandej Dr. Shuajb Resulbegu, Dr. Gani Karamanaga, Dr. Rexhep Spuzha , Dr. Myrto Salaj, Dr.Xhivat Mani.

Në ditët e sotme një kohë të gjatë në Stacionin shëndetësor të Katërkollës punojnë:

Dr. Sabrije Taipi dhe Dr. Adem Mustafa. Këto ishin besnik vendlindjes, çysh në fillim janë duke shërbue  bashkëvendësit e tyre.

 

Shërbimet specialistike

Në një periudhë kanë shkue për të punue në Stacionin shëndetësor në Katërkollë mjekët specijalistë:internisti Dr. Ali Muharremi, pediatri Dr. Shefket Dollaku, pneumoftiziolollogu Prim.Dr. Gani Karamanga. Kohë pas kohe ka në punuar edhe mjekët gjinekologë Dr. Zylfije Duraku, Dr. Teuta Hoxha, Dr. Sadije Hollaj. Gjithashtu një herë në javë ka punue ultrasonografinë edhe radiologu Dr.Selim Ismaili.

Stomatologjia:

Në  Stacionin Shëndetësor të Katërkollës  fillimisht kanë punuar: Dr. Muhamed Myrteza, Dr. Ali Haxhibeti, Dr. Minir Mavriqi, Më vonë edhe Dr. Fatmir Resulbegu, Dr. Vebi Çobaj. Një kohë të gjatë deri në dalje në pension punonte Dr. Reshit Llolla.

Mundet të konstatohet se  pas tërmetit më 15.prill 1979 objekti i parë i përkohëshëm shëndetësor  si edhe ai me materiale të forte  janë  ndërtue në Katërkollë.

Duke respektue nevojat e popullatës së Anës Malit, janë të nevojshëm  këto shërbime shëndetësore :

 • Ëmërgjanca,
 • Shërbimet specijalistike
 • pediatri

 

Stacioni  Shëndetësor në Ostros (Krajë)

Kraja i takon komunës së Tivarit, por në periudhën para riorganizimit  shërbimit shëndetësor në Ulqin, një kohë prej vitit 1976 deri në vitin 1983,  ka qenë në kuadër të Shtëpisë së Shëndetit të Ulqinit.

Në këtë  ambulancë kanë punuar mjekët: dr. Anto Martinoviq, Dr. Gani Karamanaga, Dr. Rexhep Spuzha, Dr.  Ahmet Maraj, Dr. Safer Zhygjeli. Ka punuar edhe Dr. Adem Mustafa. Ai do të punoj prej vitit 1989 deri 1995. Do të theksohet se vetëm Dr. Adem Mustafa nuk ka marr specijalizim si “dhuratë” për punën në ambulancën e Krajës.

Gjithashtu kanë bërë mëpërpara shërbimin stomatologjik stomatologët: Dr. Muhamed Myrteza dhe Dr. Ali Haxhibeti.

Ambullanca e parë ka qenë në hyrje në Ostros, në anë të djathtë.

Aty fillimisht ka qenë edhe posta e Krajës.

Ai vend është quajtur “VORRI KURT”. Pas Luftës së Dytë Botërore është jap urdhëri që të zhduken varrezet në hyrje të Ostrosit dhe kështu kanë fillue ndërtimet e ambulancës me postë e tjerë..

Hapja solemne e ambulancës  së re në Krajë ka qenë në vitin 1981. Në ceremoninë festive ka marrë pjesë edhe kryetari Qeverisë të atëhershme të Malit të Zi, Velko Milatoviq.

Prej vitit 1983 përsëri i takon Shtëpisë Shëndetit të Tivarit.

Po e përsërisë:

Ambulanca e Ostrosit atëherë ka qenë në kuadër të Shtëpisë së Shëndetit të Ulqinit.

Sot në këtë ambulancë punon mjekja dr. Ganimete Hoxha, specialiste për mjekësinë familjare,  banore e Katërkollës.

Për nevojat e Krajës kjo ambulancë me shërbimet që i ofron:

 • Mjekësia e përgjithme,
 • Vizitat e mjekut dhe patronazhit nëpër shtëpiat e të smurëve,
 • Laboratoriumin,
 • Stomatologjinë,
 • Medikamentat më të nevojshëm,
 • Transportin e të sëmurve)

Është tash për tash  e mjaftueshme..

Por, Kraja është lënë pas dore, fillimisht prej komunës së Tivarit. Në vitet e shtatëdhjeta të shekullit XX në Krajë ka pasur rethë 4000 mij ,sipas disa informative sot janë diku 1000 banorë.           

Është obligim i krejt shoqërisë që të ndihmojnë zhvillimin e këtij rajonit:

 • Rregullimi i problemit të ujit,
 • Rekontruimi i aksit rrugor Katërkoll-Ostros dhe
 • Ostros- Virpazar,
 • Hapja e kalimit kufitar Ske-Zogaj (Shqipëri),
 • Mundësitë e hapjes vendeve të punës.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Presidentja e Kosovës në Mal të Zi: SOT NË PODGORICË, NESËR NË ULQIN
Presidentja e Kosovës në Mal të Zi: SOT NË PODGORICË, NESËR NË ULQIN

Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani Sadriu, me ftesë të kryetarit të Malit të Zi, Milo Gjukanoviq, po qëndron sot dhe nesër për një vizitë zyrtare në Mal të Zi. Presidentja Osmani Sadriu

Kryetari Bajraktari: Ngushëllime për viktimat e tërmetit në Turqi
Kryetari Bajraktari: Ngushëllime për viktimat e tërmetit në Turqi

Kryetari i Ulqinit Omer Bajraktari, ka shprehur ngushëllimet e tij të thella për familjet dhe popullin turk në keto momente të vështira pas tërmetit shkatërrues që goditi Turqinë dhe Sirinë. Qytetarët

Nimanbegu: Telegram ngushëllimi për tërmetin shkatërrues në Turqinë juglindore
Nimanbegu: Telegram ngushëllimi për tërmetin shkatërrues në Turqinë juglindore

AMBASADA E REPUBLIKËS SË TURQISË Sh.E.T. Mr. Barış Kalkavan, ambasador   Shkëlqesia Juaj, Si mik me lidhje të gjata historike me Republikën e Turqisë, qytetarët tanë dhe të gjithë shqiptarët ndjehen thellësisht

Në fund të shkurtit: SEANCA E PËRBASHKËT E QEVERISË SË MALIT TË ZI DHE QEVERISË SHQIPTARE
Në fund të shkurtit: SEANCA E PËRBASHKËT E QEVERISË SË MALIT TË ZI DHE QEVERISË SHQIPTARE

Qeveria e Malit të Zi do të mbajë një seancë të përbashkët me qeverinë shqiptare në fund të këtij muaji, mëson Portali Ul-info. Siç pritej, me atë rast në Podgoricë do të nënshkruhen më shumë se 10 marrëveshje

Abazoviq: KONKURS PËR RREGULLIMIN E PLAZHIT TË VOGËL DHE NJË TUNELI ME LIMAN
Abazoviq: KONKURS PËR RREGULLIMIN E PLAZHIT TË VOGËL DHE NJË TUNELI ME LIMAN

Kryeministri i Malit të Zi Dritan Abazoviq njoftoi gjatë vizitës së fundit se do të shpallet një konkurs ndërkombëtar për rregullimin e Plazhit të Vogël dhe një tunelit që do ta lidhë atë me Limanin. “Kjo