Prim.Dr. Gani Karamanaga: Qendra rekreativo-shëndetësore në Ulqin

Gani Karamanaga“Centroprojekat” Beograd-Zagreb së bashku me Komunën e Ulqinit si edhe Shtëpinë e shëndetit në vitin 1986 hartuan projektin studimor për ndërtimin e  Qendrës rekreativo-shëndetësore në Ulqin. Lokacioni i mundshëm ishte zona në Pyllin e pshave ndërmjet hotelit »Galeb« dhe »Albatros«.

Në bazë shkëncore  janë marrur  si momente kryesore:

 • Resurset natyror në regjionin e Ulqinit,
 • patologjia e cila mundet të mjekohet me këto resurse.

 

Sipas  lokacionit të këtyre resurseve propozohet:

 1. Ndërtimi objektit në afërsi të Pllazhit të grave
 2. Ndërtimi i objektit gjysëm të hapur në Pllazhin e Madh.

Në këtë objekt munden të mjekohen sëmundjet e përmendur në tekstin e mëpërparshëm.

Për mjekim me faktorë natyror do të aplikohen  metodat:

hidroterapia,

fango dhe parafango terapia,

elektro terapia,

   kInezi terapia,

 terapia me inhalim.

Propozohet struktura e shërbimeve sipas sistemeve të njëriut :

 1. Sistemi i përgjithshëm dhe lokomotor…………….45%
 2. dermatologjia ………………………………………… 5%
 3. ………………………………………..    20%
 4. stomatologjia ………………………………………… 5%
 5. ………………………………………… ….25%

Përveç pjesës terapeutike Qendra rekreativo-shëndetësore do të përmban edhe ambulancat për dijagnostifikim dhe dozimin e terapive.

 

Objekti gjysëm i hapur në Pllazhin e Madh është për:

 • terapinë me rërë – psamotherapia,
 • dhe  më peloid – baltën shëruese peloidotherapia.

Për këtë  arsye propozojmë që Pushteti vendor të hartoj Projektin për ndërtimin e Qendrës rekreativo-shëndetësore në Pyllin e pishave  e cila tash është pronsia e Qeverisë së Malit të Zi.

Në fund.

 Ky Projekt do ta vërtetoj vlerësimin e Pyllit të pishave duke e mundësue ruajtjen edhe valorizimin  e tyre.

Pa diskutim, Qeveria e Malit të Zi duhet me e përkrah këtë ide.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Protesta e Kalalive për shkak të mungesës së ujit: MES PREMTIMEVE DHE RADIKALIZIMIT
Protesta e Kalalive për shkak të mungesës së ujit: MES PREMTIMEVE DHE RADIKALIZIMIT

“Në ditët në vijim do të marrim masa dhe veprime që të mundohemi t’i ndihmojmë qytetarët e Kalasë që të kenë një furnizim më të mirë me ujë”, tha drejtori ekzekutiv i SHPK “Ujësjellësi dhe kanalizimi”

Ulqin: NESËR PROTESTË E KALALIVE
Ulqin: NESËR PROTESTË E KALALIVE

Për shkak të problemeve të vazhdueshme me ujin, banorët e Kalasë kanë paralajmëruar protestë. “Situata prej javësh është e padurueshme dhe nga mungesa e ujit na ikin mysafirët”, pohojnë Kalalitë. Sipas

Edhe sot bllokimi i rrugës në Peçuricë: BLOKADA E RADHËS NË KRYTHË
Edhe sot bllokimi i rrugës në Peçuricë: BLOKADA E RADHËS NË KRYTHË

Banorët e Mërkotit kanë organizuar të dielën për të tretën herë bllokimin e rrugës rajonale në Peçuricë. Kësaj radhe, siç kanë bërë të ditur, bllokada është zgjatur për një orë, gjë që ka shkaktuar një

In memoriam: FATMIR MILO NINAMBEGU(1951-2022)- Këthimi në vendlindje
In memoriam: FATMIR MILO NINAMBEGU(1951-2022)- Këthimi në vendlindje

U hap lajmi: në Njujork ndërroi jetë Fatmir Milo Nimanbegu.Ka qenë e ditur se disa kohë ka vuajtur prej sëmundjesë të rëndë, joshëruese. ​Në vitet pesëdhjeta-gjashtëdhjeta jeta në Kalanë e Ulqinit. Pak

NELAJ: SHTYHET SEZONI I GJUETISË, FILLON ME 4 SHTATOR
NELAJ: SHTYHET SEZONI I GJUETISË, FILLON ME 4 SHTATOR

Njoftojmë të gjithë gjuetarët dhe qytetarët e Komunës së Ulqinit, se hapja e sezonit të gjuetisë që ishte e paraparë të hapet me datën 07.08.2022 ,pas kërkesës së kryetarit të Komunës së Ulqinit , Omer