PROFETI NUH (NOA) MBROJTËS I QYTETIT

Ulqini i vjeter, Stari UlcinjMbrojtës i qytetit të Ulqinit në perandorinë Osmane ishte hasreti Nuhi (Noa).

Ky fenomen në rrafshin simbolik gjithsesi ishte i lidhur me varkën e njohur të Noes, në të cilën shpëtojnë mbas përmbytjes dhe është shembull i unitetit të njerëzve.

Besohet që varka është ndaluar në malin Xhudij (Ararat?) më 10 muharrem (muaji i parë sipas kalendarit islam). Nga kjo është e kuptueshme pse në Ulqin tash 500 vite kremtohen festat e muharremit, ndërsa specifik në këtë muaj është përgatitja e ashureve. Kjo ëmbëlsirë prej llojeve të ndryshme të pemëve dhe perimeve është bërë specialitet i Ulqinit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Reportazh: Deti dhe ndërkulturalizmi

Intervista e parë e kryetarit Omer Bajraktari: GJENDJA NË KOMUNË, VIZIONI I ZHVILLIMIT, PLANET…