Qendra për Kulturë Ulqin: Vazhdimi i investimeve në lokalitetin arkeologjik të Shasit

Kisha ShasNë procesin e aktiviteteve investuese në lokalitetin arkeologjik të Shasit për vitin 2020 do të fillojnë më 1 Korrik dhe do të vazhdojn gjatë gjithë viti 2020 më investime të cilat financohen ga Ministria e kulturës dhe Komuna e Ulqinit në bashkpunim më Qëndrën për kulturë.

Në kuadër të programimit për mbrojtjn e të mirave kulturore Ministria e kulturës për vitin 2020 ka nadrë fondin për masat konservuese në Lokalitetin arkeologjik të Shasit ku është parashikuar hartimi i projektit konservues për strukturat e karakterit arkeologjik të kishës së Shën Mërisë.

Prej Komunës së Ulqinit është fituar fondi prej Komisionit Europian më të cilin është parashikuar investimi I objektit ku do të vendoset njesia punuese e Lokalitetit arkeologjik të Shasit në hapsirën jashta zonës arkeologjike pikerisht në fillim të stazes së lokalitetit arkeologjik të Shasit që fillon nga autorruga. Pastrimin e stazave të lokalitetit e cila ka filluar javën e shkuar dhe që do të vazhdoj gjatë gjithë vitit.

Përgaditja e terenit për vendosjen e objektit për njësinë punuese të Lokalitetit arkeologjik të Shasit, stolave dhe të koshave për mbeturina.

Nga 1 Korriku projekti përfshinë:

  • gjithë hapsirën pranë autorrugës ku fillon staza për në lokalitet dhe ku gjendet parkingu;
  • gjithë hapsirën e parkingun;
  • gjithë stazën nga autorruga deri të stadionin e Shasit;
  • gjithë hapsirën e stadionit të Shasit;
  • stazën nga stadioni i Shasit deri në fillim të zonës së definuar arkeologjike;
  • gjithë stazat e hapsirës së njohur të lokalitetit arkeologjik të Shasit.

Gjatë realizimit të këtyre punëve hapsira e cekur e cila përfshihet në projekt  do të jetë e mbrojtur dhe e mbyllur për vizitorët dhe për aktivitete. Më këto investime mbyllet faza e parë e investimeve bazë për gjithë hapsirën e lokalitetit të Shasit i cili përmban vlera të rëndësishme arkeologjike dhe natyrore.

Projektet që janë në realizim vendosin konceptin e fillimit të implementimit të përfundimeve të takimit shkencor të mbajtur më 29. 09. 2019 më institucionin e Ministrisë së Kulturëa, Qendrës për konservime dhe arkeologji, Zyrës së UNESCO-s, presidentin e ICOMOS dhe antarëve të ICOMOS dhe institucionet lokale.

E gjithë  zona arkeologjike më  hapsirë n e mbrojtur të  trajtohet në  pajtushmeri më  normat dhe standarteve bashkohore për lokalitetet arkeologjike muzeale.

Aktivitet për përgaditjen e lokalitetit arkeologjik të Shasit për administrim bashkëkohor dhe park arkeologjik dhe natyror do të realizohen në bashkëpunim me Ministrinë e kulturës – Drejtorinë e trashëgimisë kulturore, Drejtorinë për mbrojtjen e të mirave kulturore dhe Qendrën për konservime dhe arkeologji të Malit të Zi në pajtim me Ligjin për mbrojtjen e të mirave kulturore, Ligjin për mbrojtjen e natyrës dhe Planin e rregullimit hapësinor të Ulqinit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

“Koha Javore”: QANI OSMANI REDAKTOR PËRGJEGJËS
“Koha Javore”: QANI OSMANI REDAKTOR PËRGJEGJËS

E vetmja gazetë javore në gjuhën shqipe në Mal të Zi, “Koha javore” ka një kryeredaktor të ri nga numri 1022. Këshilli programor i kësaj gazete vendosi që këtë funksion ta kryejë sociologu dhe publicisti

Të marten koncerti i sezonit: NË ULQIN PERFORMOJNË YJET E MUZIKES KLASIKE
Të marten koncerti i sezonit: NË ULQIN PERFORMOJNË YJET E MUZIKES KLASIKE

Të martën e ardhshme ulqinakët dhe mysafirët e tyre do të kenë një mundësi unike për të ndjekur një koncert të katër yjeve të muzikës klasike. Bëhet fjalë për Josif Gjipalin dhe Kastriot Tushën, tenor

Art club: U PËRURUA LIBRI “BALADA POPULLORE TË SHQIPTARËVE NË MALIN E ZI” I AUTORIT ISMAIL DODA
Art club: U PËRURUA LIBRI “BALADA POPULLORE TË SHQIPTARËVE NË MALIN E ZI” I AUTORIT ISMAIL DODA

Në sallën e mbushur përplot të Shtëpisë së Kulturës – Ostros, të mërkurën (10 gusht 2022) është bërë përurimi i përmbledhjes “Balada popullore të shqiptarëve në Malin e Zi” të autorit Ismail Doda. Në emër

Protesta e Kalalive për shkak të mungesës së ujit: MES PREMTIMEVE DHE RADIKALIZIMIT
Protesta e Kalalive për shkak të mungesës së ujit: MES PREMTIMEVE DHE RADIKALIZIMIT

“Në ditët në vijim do të marrim masa dhe veprime që të mundohemi t’i ndihmojmë qytetarët e Kalasë që të kenë një furnizim më të mirë me ujë”, tha drejtori ekzekutiv i SHPK “Ujësjellësi dhe kanalizimi”

Ulqin: NESËR PROTESTË E KALALIVE
Ulqin: NESËR PROTESTË E KALALIVE

Për shkak të problemeve të vazhdueshme me ujin, banorët e Kalasë kanë paralajmëruar protestë. “Situata prej javësh është e padurueshme dhe nga mungesa e ujit na ikin mysafirët”, pohojnë Kalalitë. Sipas