REALITETI VIRTUAL (VR) si një mjet i rëndësishëm për promovimin e trashëgimisë kulturore

Trashëgimia kulturore, materiale dhe jomateriale, paraqet sistemin e vlerave, besimeve, traditave dhe stilit të jetesës së një shoqërie që transmetohet brez pas brezi. Trashëgimia kulturore është një nga segmentet kryesore të zhvillimit të turizmit në Ballkanin Perëndimor.

Zhvillimi i teknologjisë dhe mbi të gjitha përhapja e saj e madhe dhe disponueshmëria më e lehtë, krijoi kushtet për përdorimin inovativ të saj për valorizimin e trashëgimisë kulturore, veçanërisht në fushën e turizmit. Zhvillimi i teknologjive të informacionit dhe komunikimit ka ndikuar në avancimin e menaxhimit, mbrojtjes dhe promovimit të trashëgimisë kulturore. Realiteti virtual (VR) mund të përkufizohet shkurtimisht si “lidhja e objekteve reale me botën e teknologjisë”. Me ndihmën e VR-it, turistët mund të shëtisnin virtualisht në lokalitetet më të rëndësishme arkeologjike në Mal të Zi. Turistët mund të përjetojnë praktikisht trashëgiminë kulturore materiale dhe jomateriale, duke e bërë në këtë mënyrë pëvojën e tyre më të kompletuar.

Me projektin HeritageREVIVED, me ndihmën e realitetit virtual (VR), planifikohet përpunimi virtual i lokalitetit arkeologjik në Shas, si dhe Muzeut të Ulqinit në Kala.

Vizitorët do të mund të shëtisin virtualisht në lokalitetin arkeologjik të Shasit, për të shijuar arkitekturën mesjetare të kishës së Shën Mërisë dhe Katedraljes së Shën Gjon Pagëzori. Shëtitja virtuale do të jetë gjithashtu e mundëshme edhe në Sheshin e Skllevërve në Kalanë e Ulqinit, citadellë, muzeun arkeologjik dhe etnografik, si dhe në Kullën e Balshajve.

HeritageREVIVED: Ruajtja, valorizimi dhe promovimi i trashëgimisë kulturore në periferi të zonave urbane (Preservation, valorisation and promotion of cultural heritage on the outskirts of urban areas) është projekt që synon të integrojë trashëgiminë e pasur kulturore për të cilën njihet rajoni ynë në një ofertë të qëndrueshme të përbashkët ndërkufitare të turizmit kulturor, si dhe krijimin e kushteve për menaxhimin e qëndrueshëm të lokaliteteve të trashëgimisë kulturore. Projekti trajton në mënyrë specifike ato lokalitete që ndodhen në periferi të zonave urbane që shpesh janë të rrezikuara fizikisht, të neglizhuara, të paarritshme dhe të promovuara dobët.

Projekti financohet nga Bashkimi Evropian përmes programit INTERREG – IPA CBC Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro. Partneri udhëheqës është Agjencia e Zhvillimit të Qarkut të Hercegovinës Perëndimore – HERAG (Bosnje dhe Hercegovinë), ndërsa partnerët e tjerë të projektit janë Qyteti i Ljubushkit (Bosnje dhe Hercegovinë), Qyteti i Solinit (Kroaci), Administrata Rrugore e Qarkut të Spliti (Kroaci) dhe Komuna e Ulqinit (Mali i Zi).

Si pjesë e fushatës promovuese të projektit, u organizua prezantimi i projektit HeritageREVIVED për nxënësit e Sh.F. Marshalli Tito nga Ulqini, dhe mësimdhënësit e tyre, si dhe shpërndarja e broshurave në një stendë në qendër të qytetit. Për projektin folën sekretari i Sekretariatit për Kulturë, Sport, Rini dhe Veprimtari Shoqëror, Artan Çobi dhe kustosi i Muzeut, doktori i arkeologjisë Anton Lulgjuraj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abazoviq: KONKURS PËR RREGULLIMIN E PLAZHIT TË VOGËL DHE NJË TUNELI ME LIMAN
Abazoviq: KONKURS PËR RREGULLIMIN E PLAZHIT TË VOGËL DHE NJË TUNELI ME LIMAN

Kryeministri i Malit të Zi Dritan Abazoviq njoftoi gjatë vizitës së fundit se do të shpallet një konkurs ndërkombëtar për rregullimin e Plazhit të Vogël dhe një tunelit që do ta lidhë atë me Limanin. “Kjo

CEDIS: TË HËNËN DHE TË MARTËN PA RRYMË NJË PJESË E MADHE E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: TË HËNËN DHE TË MARTËN PA RRYMË NJË PJESË E MADHE E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të hënën dhe të martën, më 6 dhe 7 shkurt, pa energji elektrike do të jenë këto vendbanime: të hënën: në periudhën prej orës

Ulqin: PORTI I PESHKIMIT NË KEPIN E GJERANAVE DO TË KETË MBI 90 VENDE TË ANKORIMIT
Ulqin: PORTI I PESHKIMIT NË KEPIN E GJERANAVE DO TË KETË MBI 90 VENDE TË ANKORIMIT

Në fillim të Plazhit të Madh, në një sipërfaqe prej rreth 81 mijë metrash katrorë, do të ndërtohet një port peshkimi. Porti do të do të ketë dedikim të përzier, gjëgjësisht do të ketë 60  vende ankorime

OT: OFERTA TURISTIKE E ULQINIT NË PANAIRIN NË LETONI
OT: OFERTA TURISTIKE E ULQINIT NË PANAIRIN NË LETONI

Organizata Turistike e Ulqinit, nen organizimin e Organizates nacionale Turistike te Malit të Zi, po merr pjese për herë të parë në panairin e turizmit Balt Tour 2023, i cili do të mbahet në Riga nga data

TRAJNIMI I TË RINJVE PËR TË MENDUARIT KRITIK DHE TË FOLURIT PUBLIK
TRAJNIMI I TË RINJVE PËR TË MENDUARIT KRITIK DHE TË FOLURIT PUBLIK

Me pjesëmarrësit e projektit “Fuqizimi i të rinjve për edukimin mediatik dhe të menduarit kritik”, të enjten në Ulqin u realizuasesioni i trajnues i radhës. Ligjëruese në këtë aktivitet ishte gazetarja