RRITJE E RREZIKSHME E BATICËS

Vitet e fundit janë regjistruar batica me nivel rekord në Adriatik. As Ulqinakët më të vjetër nuk mbajnë në mend nivel aq të lartë të detit. Sepse, baticat kanë nivel më të lart se zakonisht, ndërsa as dallgët në këtë rajon, siç duket, asnjëherë nuk kishin fuqi kaq të madhe.

Edhe pse shumë njerëz këtu, pak në mënyrë naive, thonë që çdo gjë do të jetë si më herët, për fat të keq, pak ka shenja që kjo do të ndodh me të vërtet. Proceset erozive, prurjet më të vogla të Bunës dhe Drinit, shpejtësia e lumit dhe rritja e nivelit të detit, kanë bërë që vetëm për tre dekada gjerësia e plazhit në Adë të zvogëlohet për rreth 60 metër!? Ky proces në mas të madhe ka filluar dhe në Plazhin e madh dhe Plazhin e vogël.

Në institutin e Splitit për oceanografi dhe peshkim thonë që nivelet rekorde të baticës paralajmërojnë që rreziku i rritjes së nivelit të detit nuk është çështje e një të ardhme të largët, por deti po “na troket në derë”. “Në 50 vitet e ardhshme niveli i detit në Adriatik do të rritet nga një gjysmë metri deri në një metër” thotë eksperti i këtij institucion dr Ivica Villibiq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Komuna: NË DITËT NË VIJIM NISË ZBUKURIMI I QYTETIT
Komuna: NË DITËT NË VIJIM NISË ZBUKURIMI I QYTETIT

Në fillim të javës së ardhshme do të fillojë zbukurimi tradicional i Ulqinit në prag të festave të Vitit të Ri dhe të Krishtlindjeve. Siç mësojmë, qyteti do të dekorohet shumë më larmishëm se në vitet

Emërimet – diplomacia: BERNARD ÇOBAJ DO TË JETË I NGARKUARI ME PUNË I MALIT TË ZI NË REPUBLIKËN E KOSOVËS
Emërimet – diplomacia: BERNARD ÇOBAJ DO TË JETË I NGARKUARI ME PUNË I MALIT TË ZI NË REPUBLIKËN E KOSOVËS

Zyrtari i Ministrisë së Punëve të Jashtme, Bernard Çobaj, së shpejti do të emërohet i ngarkuar me punë në Ambasadën e Malit të Zi në Prishtinë, mëson Portali Ul-info. Mali i Zi dhe Republika e Kosovës

Sweet December – Ulqini 2022/23: BAZARI I VITIT TË RI, YJET E MUZIKËS DHE SHUMË AKTIVITETE TË BUKURA
Sweet December – Ulqini 2022/23: BAZARI I VITIT TË RI, YJET E MUZIKËS DHE SHUMË AKTIVITETE TË BUKURA

  Nëse dëshironi që dhjetorin dhe festat e fundvitit ti kaloni në bregdet, Ulqini është zgjedhja juaj e duhur sepse kete vit Ulqini do të shëndrrohet në një destinacion feste, festat e fundvitit do

Akademia e shkencave e Shqipërisë dhe Art Club: 50-vjetori i Kongresit të Drejtshkrimit
Akademia e shkencave e Shqipërisë dhe Art Club: 50-vjetori i Kongresit të Drejtshkrimit

Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club” në bashkëpunim me Akademinë e Shkencave të Shqipërisë do të organizojnë veprimtarinë shkencore dhe jubilare “NJË KOMB – NJË GJUHË LETRARE”, me rastin e

Komuna: NËNSHKRUHET KONTRATA PËR RIKONSTRUKSIONIN – ASFALTIMIN E BULEVARDIT TEUTA DHE RRUGËS “28 DHJETORI”
Komuna: NËNSHKRUHET KONTRATA PËR RIKONSTRUKSIONIN – ASFALTIMIN E BULEVARDIT TEUTA DHE RRUGËS “28 DHJETORI”

Komuna e Ulqinit dhe SH.P.K. Putevi Bar, si ofertues me ofertën më të volitshme, kanë lidhur Kontratën për Rindërtimin – Asfaltim të Bulevardit Teuta dhe Rrugës “28 Dhjetori”. Vlera e kontratës së nënshkruar