SAMUNAT E RAMAZANIT

Ndjenja e Ramazanit për shumë Ulqinak fillon veç atëherë kur të rraskapitur nga agjërimi i parë, në muzg e kafshojnë samunin e freskët dhe të nxehtë. Samunat e Ramazanit lidhin gjenerata, fe dhe kombe, sepse i pëlqejnë gati të gjithë. Samunit të nxehtë nuk mund ti rezistojnë as ato që nuk kanë ndonjë lidhje me muajin e Ramazanit.

Dikur nuk kishte kaq shumë furra buke siç ka tani kështu që është pritur në radhë për samuni para iftarit. Zakonisht këtë gjë e bënin fëmijët, derisa gjyshet dhe prindërit në shtëpi prisnin që të ndizen kandilat. Fëmijët shkonin në grupe deri tek furra më e afërt e bukës, prisnin, dhe pastaj, shpesh i hanin të nxehtë rrugës për në shtëpi dhe kështu gjithë muajin.

Kur ndjehet aroma e samunit në mëhallët e Ulqinit, dije që erdhi muaji i Ramazanit dhe atëherë, sipas shprehisë që ja lan më të moshuarit, agjëruesit, por edhe ato të tjerët, nxitojnë para akshamit deri në furrë për të blerë samuna.

Aroma që çdo ditë të ramazanit përhapet në mëhallët e Ulqinit, pa përjashtim, nga orët e para të pasdites ngacmon hundën. Nuk dihet a është i veçantë Ramazani për shkak të aromës së somunëve apo janë somunët pikërisht për arsye të këtij muaji të bekuar, por derisa nga furrat e ngrohta, dhe atë në dru, i nxjerrin bukëpjekësit e shkëlqyer dhe derisa aroma e tyre do të përhapët në mëhallët tona, ne do të mund të kënaqemi në këtë veçanti me netët dhe ditët e mëdha të Ramazanit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

A.Hoxha: BIBLIOTEKA E QYTETIT DO TË JETË E MBYLLUR
A.Hoxha: BIBLIOTEKA E QYTETIT DO TË JETË E MBYLLUR

U.d.drejtoresha e Qendrës për kulturë Adriana Hoxha deklaroi se për shkak të shiut që ka rënë ditët e fundit, ndërtesa e këti institucioni ka pësuar vërshim të ujit në hapësirat e punës. “Gjendja më e

Rama: UJI DEPËRTOI NË TË GJITHA PJESËT E BIBLIOTEKËS
Rama: UJI DEPËRTOI NË TË GJITHA PJESËT E BIBLIOTEKËS

Shiu i dendur që ka rënë ditëve të fundit ka depërtuar në të gjitha pjesët e Bibliotekës së Qytetit në Ulqin, si dhe në shumë pjesë të objektit të Qendrës së Kulturës. “Fondi i librave, inventari i Bibliotekës,

Java e komunave: FITORE E ULQINAKËVE NË TIRANË
Java e komunave: FITORE E ULQINAKËVE NË TIRANË

Nënkryetari i Komnës së Ulqinit Beqir Sellaj dhe nënkryetarja e Bashkise së Tiranës znj. Keti Luarasi morrën pjesë sot në ndeshjen miqësore ndërmjet KK Ulcinj dhe KS Tirana U 18, ku djelmoshat tane korren

G.Karamanaga: Izet Luli – mësues, emigrant nga Shqipëria dhe veteran i shkollës shqipe në Ulqin
G.Karamanaga: Izet Luli – mësues, emigrant nga Shqipëria dhe veteran i shkollës shqipe në Ulqin

Rrëfimi 1 Ardhja në Ulqin Shtëpia e parë e Cafo Begut, ndodhej në Ranë. Ka qenë shtëpi e madhe, me verandë druri, me pamje kah deti. Kjo shtëpi, pas tërmetit 1979, u dëmtua shumë dhe u rrënua. Kujtimet

Supermarketi SARS: EDHE KËTË JAVË AKCIONI I MADHË
Supermarketi SARS: EDHE KËTË JAVË AKCIONI I MADHË

Ju ofrojmë çmimet më të volitshëm, më të ulëta nga asortimani ynë të produkteve. Mund të porositni produktet ne adresen tuaj të shtepisë: 067 040 016 Akcioni zgjat deri të dielën, me 27 nëntor.