Shkodër: KANADEZET NDERPREN KERKIMET PER NAFTE

Lajmin e ka bërë të ditur  vetë kompania “Petromanas”, e cila kishte fituar të drejtën ekskluzive nga Qeveria shqiptare për kërkim nafte në disa zona të vendit, mes të cilave dhe bllokun AB që shtrihet nga Durrësi në Shkodër, shkruan gazeta „Shekulli“. Në këtë bllok “Petromanas” kishte përcaktuar zonën e Jubanit në Shkodër, si një nga më të mundshmet për rezerva nafte dhe nisi hapjen e një pusi. Por, pas shpimeve, në dhjetor të vitit të kaluar kompania arriti në përfundimin se zona kishte sasi të papërfillshme hidrokarburesh, çka e ka çuar atë në vendimin që të braktisë gjithë bllokun AB, një sipërfaqe prej rreth 140 mijë  hektarësh, që nis nga Durrësi dhe përfundon në Shkodër.

Në njoftimin zyrtar “Petromanas” bën të ditur se do t’i përqendrojë operacionet e saj në bllokun 2-3 në Shpirag të Beratit dhe atë DE, në zonën e Shqipërisë së mesme. Në vendkërkimin e Shpiragut, “Petromanas” është aksionere me kompaninë “Shell”, ku secila nga palët zotëron 50 për qind. Të dy kompanitë janë duke shpuar një pus, i cili ka arritur në 5500 metër thellësi, me një kosto prej 65 milionë dollarë. Shpimi vazhdon dhe sipas kompanisë do të shkohet deri në 5800 metër  thellësi. Në deklaratat zyrtare kompania shpreh optimizëm se kërkimet në këtë zonë do të përfundojnë me sukses. Por, pavarësisht Shpiragut, braktisja e ultësirës perëndimore të vendit ngushton dukshëm zonat me potencial naftëmbajtës në Shqipëri.

Në 20 vitet e fundit disa kompani të njohura hidrokarbure kanë tentuar të zbulojnë vendburime  nafte, por asnjëra nuk ka arritur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bashkësia Islame: TË SHTUNËN DITA E PARË E KURBAN BAJRAMIT
Bashkësia Islame: TË SHTUNËN DITA E PARË E KURBAN BAJRAMIT

  E shtuna e 9 korrikut është dita e parë e Kurban apo Haxhi Bajramit, është kumtuar nga Bashkësia Islame. Një ditë më parë, e premte, është dita e Arefatit, sipas besimit islam, një nga ditët më

Skena verore – Ulqin 2022: FILLOI FESTIVALI I KULTURËS SË ULQINIT
Skena verore – Ulqin 2022: FILLOI FESTIVALI I KULTURËS SË ULQINIT

Në Molen e Madhe, nën muret e Kalasë, të martën u shënua solemnisht fillimi i Skenës verore së 35-të me radhë. Ky festival kulturor do të mbahet deri në fund të gushtit dhe në program ka një sërë përmbajtjesh

Ministria: NDALIMI I PËRDORIMIT TË QESËVE PLASTIKE DERI NË FUND TË VITIT
Ministria: NDALIMI I PËRDORIMIT TË QESËVE PLASTIKE DERI NË FUND TË VITIT

Ministria e Ekologjisë, Planifikimit Hapësinor dhe Urbanizmit njoftoi se deri në fund të këtij viti do të miratohet ligji i ri për menaxhimin e mbeturinave. Siç ka thënë sot në Ulqin, Dushan Bugarin, zyrtar

Qendra për kulturë: TË MARTËN FILLON “SKENA VERORE – ULQIN 2022”
Qendra për kulturë: TË MARTËN FILLON “SKENA VERORE – ULQIN 2022”

Qendra për Kulturë njoftoi se të martën, më 5 korrik, do të shënohet zyrtarisht fillimi i “Skenës Verore – Ulqin 2022”. Hapja e këtij festivali është planifikuar në Molen e Madhe, nën bedenet e Kalasë,

Podgoricë: KRIPORJA PRONË E SHTETIT, AKSIONARËT PO PËRGATITIN PADI
Podgoricë: KRIPORJA PRONË E SHTETIT, AKSIONARËT PO PËRGATITIN PADI

Toka e Kriporës së Ulqinit, gati 15 milionë metra katrorë, është e regjistruar këtë javë në kadastër si pronë e shtetit të Malit të Zi, shkruan “Dan”. Administratori i falimentimit të Kriporës, Zharko