Suela Dibra Kaca: FËMIJËT GJITHNJË E MË SHUMË KANË NEVOJË PËR KËNDET E LOJËRAVE

Të gjithë i kujtojmë vitet e fëmijërisë dhe ndër kujtimet që nuk i harrojmë asnjëherë janë lojërat me shokët e shoqet dhe aventurat e bukura të asaj moshe.

Sot fëmijët tanë përballen me një përvojë tërësisht të ndryshme nga gjeneratat e mëhershme. Për shumë fëmijë lëvizjet dhe lojërat jashtë janë krejtësisht minimale në krahasim me vitet e mëhershme.

Sot fëmijët kalojnë kohë të konsiderueshme në video lojëra, në TV, në përdorimin e smartphonë-ve, në përgjithësi para ekraneve të pajisjeve elektronike, gjë që po lë gjurmë në zhvillimin e tyre fizik e mendor dhe kohëve të fundit po përballemi gjithnjë e më shumë me probleme të ndryshme të shëndetit mendor.

Përhapja në masë të madhe e kulturës digjitale është një tundim i madh për fëmijët për të qëndruar brenda dhe mungesa nga ana tjetër e këndeve të lojërave e përforcon edhe më tepër dëshirën për t’ë kaluar kohë para ekraneve të  pajisjeve elektronike dhe larg lojërave në natyrë.

Nga bisedat me shumë prindër, ky është një fenomen shumë shqetësues për momentin dhe dikton gjithnjë e më shumë nevojën e madhe për këndet e lojërave që janë  jashtëzakonisht të rëndësishme për zhvillimin dhe rritjen e fëmijëve.

Ekspertët e një sërë fushash studimore vërtetojnë faktin se loja është një aspekt thelbësor I të mësuarit te fëmijët. Fëmijët përmes lojës zhvillojnë një sërë aftësish dhe shkathtësish si: koordinimin, aftësitë motorike, aftësitë kognitive, sociale, aftësitë e komunikimit dhe jo vetëm, mësojnë mësime të rëndësishme rreth normave sociale dhe ndërveprimin me të tjerët.

Krijimi i këndeve të lojërave nuk është luks, por një kusht thelbësor për shëndetin dhe zhvillimin e fëmijëve dhe për këtë arsye duhet t’u bëjmë një thirrje publike aktorve përgjegjës të qeverisjes lokale që ta kenë si prioritet të punës së tyre  sepse do investojnë  në parandalimin e shumë problematikave të ardhshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Abazoviq: KONKURS PËR RREGULLIMIN E PLAZHIT TË VOGËL DHE NJË TUNELI ME LIMAN
Abazoviq: KONKURS PËR RREGULLIMIN E PLAZHIT TË VOGËL DHE NJË TUNELI ME LIMAN

Kryeministri i Malit të Zi Dritan Abazoviq njoftoi gjatë vizitës së fundit se do të shpallet një konkurs ndërkombëtar për rregullimin e Plazhit të Vogël dhe një tunelit që do ta lidhë atë me Limanin. “Kjo

CEDIS: TË HËNËN DHE TË MARTËN PA RRYMË NJË PJESË E MADHE E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: TË HËNËN DHE TË MARTËN PA RRYMË NJË PJESË E MADHE E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të hënën dhe të martën, më 6 dhe 7 shkurt, pa energji elektrike do të jenë këto vendbanime: të hënën: në periudhën prej orës

Ulqin: PORTI I PESHKIMIT NË KEPIN E GJERANAVE DO TË KETË MBI 90 VENDE TË ANKORIMIT
Ulqin: PORTI I PESHKIMIT NË KEPIN E GJERANAVE DO TË KETË MBI 90 VENDE TË ANKORIMIT

Në fillim të Plazhit të Madh, në një sipërfaqe prej rreth 81 mijë metrash katrorë, do të ndërtohet një port peshkimi. Porti do të do të ketë dedikim të përzier, gjëgjësisht do të ketë 60  vende ankorime

OT: OFERTA TURISTIKE E ULQINIT NË PANAIRIN NË LETONI
OT: OFERTA TURISTIKE E ULQINIT NË PANAIRIN NË LETONI

Organizata Turistike e Ulqinit, nen organizimin e Organizates nacionale Turistike te Malit të Zi, po merr pjese për herë të parë në panairin e turizmit Balt Tour 2023, i cili do të mbahet në Riga nga data

TRAJNIMI I TË RINJVE PËR TË MENDUARIT KRITIK DHE TË FOLURIT PUBLIK
TRAJNIMI I TË RINJVE PËR TË MENDUARIT KRITIK DHE TË FOLURIT PUBLIK

Me pjesëmarrësit e projektit “Fuqizimi i të rinjve për edukimin mediatik dhe të menduarit kritik”, të enjten në Ulqin u realizuasesioni i trajnues i radhës. Ligjëruese në këtë aktivitet ishte gazetarja