TESBIH

Tesbih-u për herë të parë janë paraqitur në fenë hindu, e mbas kësaj bëhet pjesë e lutjeve në budizëm, islam, judaizëm dhe krishterim. Është bërë mjet për lutje, për krijimin e lidhjes me Krijuesin. Po ashtu, tesbih si mjet në lutje, në kulturën osmane, sipas kësaj edhe në Ulqin, gjatë historisë ka fituar domethënie të ndryshme.

Osmanët e pranojnë tesbih-in në shekullin 16 si mjet për lutje, gjatë dhikërit, si dhe është bërë mjet për çlirim nga stresi.

Tesbih-ët dallojnë edhe sipas besimit në të cilin është i pranishëm, në fenë hindu dhe në budizëm ka 108 përkatësisht 27 kokrra, në islam 33 ose 99 kokrra. Në dhikër të përbashkët e cila u mbante në teqe, janë përdorur tesbih me 500 ose 1000 kokrra.

Tek ne është ende traditë e bukur që të dhurohen tesbih-ët. Kapedanët që janë kthyer nga ekspeditat detare si dhuratë kanë sjellë tesbih nga vendet e ndryshme. Haxhitë pas kthimit nga Meka iu kanë ndarë tesbih atyre që vinin për ti vizituar, sidomos tesbih të bëra nga dheu i Mekës, si dhe nga dru sandali dhe agavi.

Shkrimtari dhe diplomati francez François-René de Chateaubriand ka shënuar që ushtarët shqiptarë që i takoi në vitin 1806 në Egjipt kanë “vërtitur”(rrotulluar në gisht) tesbih.

Kuptimi i respektit që i jepet tesbih-it mund të shihet dhe tek ceremonia e propozimit (lypjes) së vajzës, kur lypësit e sjellin në shtëpinë e saj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Dëmtime në tubacionin kryesor: DERI TË MËRKURËN PA UJË NJË PJESË E MADHE E ULQINIT
Dëmtime në tubacionin kryesor: DERI TË MËRKURËN PA UJË NJË PJESË E MADHE E ULQINIT

Të martën, më 28 qershor 2022, rreth orës 16.00 gjatë punimeve të një kontraktori të papërgjegjëshëm është dëmtuar tubi kryesor i ujësjellësit në Fushën e Ulqinit, është njoftuar Portali Ul-info nga NP

CEDIS: TË MËRKURËN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: TË MËRKURËN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të mërkurën, më 29 qershor, në periudhën nga ora 09 deri në 15:00, pa energji elektrike do të jenë pjesa e qendrës së Katërkollës.

Kuvendi i Komunës: ZGJEDHEN NËNKRYETARËT E KOMUNËS DHE KOMISIONI ZGJEDHOR KOMUNAL
Kuvendi i Komunës: ZGJEDHEN NËNKRYETARËT E KOMUNËS DHE KOMISIONI ZGJEDHOR KOMUNAL

Me propozim të kryetarit të Komunës së Ulqinit, Omer Bajraktari, Kuvendi i Komunës të hënën zgjodhi dy nënkryetarë. Ata janë Beqir Sella, funksionar i PD-së dhe Sabr Sallaj, ndryshe nënkryetar i Forcës

Ulqin: SEZONI PËR RRETH 30 % MË I MIRË SE VITIN E KALUAR
Ulqin: SEZONI PËR RRETH 30 % MË I MIRË SE VITIN E KALUAR

  Qeveria e Malit të Zi ka bërë të ditur zyrtarisht se presin një sezon dukshëm më të mirë se vitin e kaluar. “Të gjithë treguesit që kemi flasin në favor të kësaj, se sigurisht që jemi 60% më mirë

Dr G.Karamanaga: GANI I VOGËL
Dr G.Karamanaga: GANI I VOGËL

Gani ende nuk i ka mbushur shtatë vjetë.Një ditë u nis prej shtëpie. Nuk i tregoi askuj se ku po shkon. Komshitë Shyqyrija, Kimetja dhe Zhelko e vrejtën se ishte në rrugë. Pas një kohe prindërit e tij