Traditë detarie: FAMILJA DETARE – NIMANBEGU

Hajro Nimanbegu Shkruan: Dr. Gani Karamanaga
Familja e Nimanbegëve është e dalluar në Ulqin për dy karakteristika: e kanë pasur barkën me vela më të madhen ndër ulqinakë dhe ndër shqiptarë në përgjithësi, ‘Poskiq’, si dhe, Jakup Begu, i pari ndër ulqinakë mori diplomën kapidan i lundrimeve të gjata.

Për këtë familje të famshme pronarësh barkash dhe detare, na kallëzon zotëri Hajro Nimanbegu (1940).

Familja është e lindur dhe e rritur në Kala (të Ulqinit). Informatori na thotë: – E mbaj në mend, por si dhe janë kallëzime prej nënës së madhe, gjyshes Mine.

Një djalë, s’ia mbaj në mend emrin, nga fillimi i shek. XIX, dy hallat e veta, të fesë tjetër, kanë vdekur më 1815 dhe më 1818. Shtëpinë e kanë pasur te shtëpia e Niman Begut.

Tre breza kanë shkuar: 1) Nimani I, 2) Jakupi I, 3) Nimani II. Nimanit II i fali zoti 4 fëmijë: Jakupi, më i madhi, Hyseini, Maliqi dhe gjyshi im – Rashidi.

Të gjithë kanë qenë detarë. I madhi dhe i vogli e kanë vazhduar pa shkëputje lundrimin, detarinë. Tanë jetën e kanë kaluar si lundrues, detarë, si edhe Maliqi.

JAKUPI, në Ulqin, si kapidan i parë i lundrimeve të gjata, i pari ishte që e ka marrë diplomën me shkrim, në prill të 1905, nga Principata e atëhershme e Knjaz Nikollës.

RASHIDI nuk më kujtohet datëlindja, ka vdekur më 1927, në Durrës. Në breg e ka zënë qymyri. Po ashtu ka qenë kapidan, i lundrimeve bregore dhe mesdhetare.

Hyseini është marrë me detari dhe tregti. Ka lundruar kohë pas kohe. Ka vdekur dikur me 1947 në Ulqin.

Nga familja e Jakup Begut, djali më i madhi, dy djemtë e tij: Nimani IV dhe Hyseini (babai i Cafo Nimanbegut) kanë qenë motorista. Nimani IV ka qenë edhe vozitës i anijes. Djali i Nimanit IV, djali i tretë i tij – Skënderi, është kapidan i parë ndër Niman-begët, kapidan i lundrimeve të gjata, i shkolluar.

Në Kotorr e ka mbaruar Shkollën e Mesme dhe atë të Lartë të Detarisë, e ka titullin kapidan i lundrimeve transoqeanike. Skënderi punon në portin e Tivarit, tash në një agjenci të eksportit. Të tjerët – shpjegon informatori ynë – nuk janë marrë me detari.

Nga familja e Rashid Begut (edhe Rashidi është kapidan), djemtë e tij: Enveri, është kapidan i lundrimeve bregore. Ndër të parët pas Luftës II Botërore ka qenë me diplomë edhe djali i dytë, Muhamedi, ndjesë pastë – ka qenë detar – noshtromo. S’ka pasur mundësi të aftësohet, të shkollohet më gjatë.

Familja e Enver Begut, djali i dytë, Rashidi, është kapidan e ka kryer Shkollën e Lartë të Detarisë në Kotorr.

Nga familja e Hysein Begut s’është marrë më kush me det. Janë marrë me tregti.

Nga familja e Maliq Begut, vëllai i tretë sipas moshës, të gjithë janë marrë me detari.

Fahrija (Jushi) – marinar – peshkatar.

Avdoja – kapidan (s`janë shkolluar, por kanë marrë certifikata gjegjëse). Ka lundruar nëpër Mesdhe.

Serveti – marinar – noshtromo.

Zyti – ka vozitur jaht të Zarës. Është kapidan i anijeve turistike, anijeve të veçanta. Është lundrus i rrallë në Ulqin.

Prej të gjithë këtyre të gjallë janë: Avdoja më i moçmi, është në pension. Zyti, i dyti nga

mosha, është i papunë, meqë punonte në Kroaci. Skënderi, thamë, punon në Tivar. Reshoja është në Amerikë dhe Ulqin.

Këtu e përfundojmë tregimin për familjen detare Nimanbegu.

Po sa shumë që di ky Hajro Nimanbegu, e sa pak më tha! Shëndosh! Sigurisht një herë tjetër do të më kallëzojë për detin, detarët, barkat…

Do të më flasë për të tjera ngjarje të Ulqinit, Kalasë…

Hajro Ulqinaku

Dy vëllezër kapidana:Jakup dhe Rashid Nimanbegu
Dy vëllezër kapidana:Jakup dhe Rashid Nimanbegu

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Keshilli Organizativ : PROTESTA NË KRYTHË SHTYHET PËR JAVËN E ARDHËSHME
Keshilli Organizativ : PROTESTA NË KRYTHË SHTYHET PËR JAVËN E ARDHËSHME

Ju informojme se pas ngjarjes tragjike te ndodhur ne qytetin e Cetines dhe ne shenje repekti ndaj familjeve te viktimave, Keshilli Organizativ i protestes se banoreve te Krythes dhe Mërkotit kane marre

Bisedime rreth investimeve të shtetit IBRAHIMI DHE BEQAJ TË HËNËN ME BAJRAKTARIN
Bisedime rreth investimeve të shtetit IBRAHIMI DHE BEQAJ TË HËNËN ME BAJRAKTARIN

Sekretari shtetëror i Ministrisë së Financave, dr Agron Ibrahimi, dhe drejtori i Drejtorisë për Investime Kapitale, Esmir Beqaj, do të qëndrojnë të hënën per vizitë zyrtare në Komunën e Ulqinit. Ato do

Në kuadër te IPA Mal i Zi – Kosovë 2014-2022: Është organizuar për gazetarë vizita studimore tek përfituesit e projekteve
Në kuadër te IPA Mal i Zi – Kosovë 2014-2022: Është organizuar për gazetarë vizita studimore tek përfituesit e projekteve

Sekretarijati i përçashkët teknik i programeve ndërkufitare Mal i Zi – Shqipëri dhe Mal i Zi – Kosovë ka irgnaizuar vizitë studimore për gazetarët e medijave malazeze, gjatë së cilës kanë vizituar përfituesit

Organizata turistike: KËNGËTARËT MË TË NJOHUR TË RAJONIT TË MUZIKËS KLASIKE TË MARTEN NË KALA
Organizata turistike: KËNGËTARËT MË TË NJOHUR TË RAJONIT TË MUZIKËS KLASIKE TË MARTEN NË KALA

  Organizata Turistike e Ulqinit në bashkepunim me Komunen e Ulqinit me date 16.08.2022, organizojnëkoncert të muzikës klasike me fillim në ora 20.30 nëambijetin e muzeut të Kalasë. Bëhet fjalë për tenorët

Bulevardi Teuta: SË SHPEJTI TENDERI, ASFALTIMI NË SHTATOR
Bulevardi Teuta: SË SHPEJTI TENDERI, ASFALTIMI NË SHTATOR

Komuna e Ulqinit me mbështetjen e Drejtorisë së Punëve Publike së shpejti do të shpallë tenderin për asfaltimin e Bulevardit Teuta, mëson Portali Ul-info. Pritet që kjo punë të kryhet menjëherë pas përfundimit