U përurua libri i Asllan Bishës: „ZONJA NGA KRYEQYTETI“

Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve „Art Club“ ka përuruar të premten në Qendrën e Kulturës në Ulqin librin me novela „Zonja nga kryeqyteti“ të shkrimtarit Asllan Bisha.

Kryetari i SHAI „Art Club“, publicisti Ali Salaj, ka thënë se Asllan Bisha është prozatori më i përkushtuar në letërsinë shqipe në Mal të Zi, i cili në veprat e veta e përqendron vëmendjen tek subjektet e thjeshta të jetës së vet duke e gërshetuar atë përvojë me mjetet e qëlluara artistike.

“Tipari dallues i prozës së tij është malli dhe ndjenja për vendlindjen, mall i cili shpesh herë është i gërshetuar me frikën dhe tmerrin si pasojë e fërkimeve politike”, është shprehur ai.Asllan Bisha 2Sipas tij, Asllan Bishën e karakterizon një linjë e revoltës spontane, e cila shfaqet gati në tërë prozën e tij.

“Dhe këtë revoltë e shpreh në mënyrë të qytetëruar, me një humor të lehtë dhe pa shfaqur tendenca të urrejtjes apo të hakmarrjes kolektive”, ka thënë Salaj.

Shkrimtari Skënder Temali, kryetar i Klubit të Shkrimtarëve në Shkodër, në vështrimin e tij mbi librin „Zonja nga kryeqyteti“ ka thënë se Asllan Bisha është një shkrimtar bashkëkohor që sjell në letërsinë shqipe risitë e tij, për të cilat meriton të shfletohet.

Duke folur mbi veprat e fundit të Bishës, të cilat ka thënë se i njeh mirë pasi që ka qenë redaktor e herë lektor i tyre, Temali ka theksuar se ajo që spikat në këto vëllime në tërësi e të “Zonjës nga kryeqyteti” në veçanti është se jeta në këtë trevë shqiptare ka ardhur natyrshëm, thjesht dhe përbën palcën e kësaj krijimtarie.

“E kjo thjeshtësi rrëfimi, e veshur me një pasuri leksikore e frazeologji popullore e herë dhe me një tis filozofik, sa të dialogjeve e aq të përshkrimeve, me ngjarje që ti beson se kanë ndodhur e që të rrëmbejnë për të mësuar enigmën që i shoqëron, të duket se në ndonjë rast ke të bësh me një fund me prerje të thiktë e tronditëse, si në tregimet e O’Henrit”, ka theksuar ai.

Për Temalin, “Lumi, liqeni dhe deti, mbi të gjithë njerëzit që peshkojnë, vozisin e baresin në brigjet e tyre, i japin krijimtarisë së Asllan Bishës, edhe tek ‘Zonja nga kryeqyteti’, mbase tiparin më të qenësishëm.”Asllan Bisha 1Në fjalën e tij, autori Asllan Bisha ka thënë se ai është bërë rastësisht shkrimtar, si çdo gjë tjetër që është e rastësishme në këtë botë.

Ai ka theksuar se pas frikës së botimit të librit të parë se si do ta presë atë lexuesi, e ka humbur këtë frikë.

Bisha ka treguar se është duke punuar në botimin e një libri të ri, i cili do t’u kushtohet fëmijëve.

Gjatë përurimit, moderatorja Arjeta Kurti ka lexuar pjesën „Kur këndon qerleku“ nga libri „Zonja nga kryeqyteti“ dhe është lexuar një fragment nga recensioni i studiuesit Haxhi Shabani mbi librin „Ankthi i pritjes“ të Asllan Bishës.

Libri „Zonja nga kryeqyteti“ është botuar nga SHAI „Art Club“, ndërsa botimin e tij e ka mbështetur Fondi për Mbrojtjen dhe Realizimin e të Drejtave të Pakicave. (Ismet Kallaba)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Gjeka Nënave të Srebrenicës: JU JENI EDHE NËNAT TONA
Gjeka Nënave të Srebrenicës: JU JENI EDHE NËNAT TONA

Ministri për drejtat e njeriut dhe pakicave në Qeverinë e Malit të Zi Fatmir Gjeka dhe perfaqësuesi i Aleancës Qytetare Milan Radoviq dhuruan sot një shami për Nënat e Srebrenicës. “Thonë se Zoti i do

Ulqin: PREZANTOHET PLANI LOKAL PËR PUNËSUESHMËRINË E TË RINJËVE TË KOMUNËS SË ULQINIT
Ulqin: PREZANTOHET PLANI LOKAL PËR PUNËSUESHMËRINË E TË RINJËVE TË KOMUNËS SË ULQINIT

  Sot, para zyrtarëve të Vetëqeverisjes Lokale, institucioneve publike dhe aktorëve të tjerë vendorë, prezantuam dokumentin PLANI LOKAL PËR PUNËSUESHMËRINË E TË RINJVE. Ky plan paraqet një vlerë të

Të premten: TRIBUNË ISLAME DHE PROMOVIM I LIBRIT
Të premten: TRIBUNË ISLAME DHE PROMOVIM I LIBRIT

Mexhlisi i Bashkësisë Islame Ulqin në bashkëpunim me organizatën Horizonti – Qendra për mirëkuptin ndërkulturorë Ju fton të merrni pjesë në Tribunë Islame dhe promovim të librit „Dilemat bashkëkohore

Gjekë Gjonaj: Husein Bato Dukaj, la pas një vepër që kapërcen shumë jetë
Gjekë Gjonaj: Husein Bato Dukaj, la pas një vepër që kapërcen shumë jetë

U bënë shtatë vjet  nga vdekja e parakohshme,   në moshën 56 vjeçare,  të Husein Bato Dukaj, regjisorit të parë të shkolluar  në Mal të Zi, me të cilin kam punuar disa vite  në TVMZ.  Dhe këtë përvjetor

Jashtëzakonisht ngrohtë edhe në ditët në vijim: DJE NE ULQIN REKORD – 37.7 GRADË
Jashtëzakonisht ngrohtë edhe në ditët në vijim: DJE NE ULQIN REKORD – 37.7 GRADË

Për shkak të valës tropikale dhe temperaturave jashtëzakonisht të larta, alarmi meteorologjik portokalli është në fuqi dhe në ditët në vijim do të jetë shumë nxehtë, ndërsa gjatë fundjavës temperatura