UJËRAT E JESHIL NË LIMAN

Në Liman, afër mureve perëndimore të Kalasë, kur fryn jugu apo në ndryshim të motit, ndjehet aroma karakteristike e algave të vyshkura dhe deti e ndryshon ngjyrën në jeshile.  Ulqinakët kjo gjë gjithmonë i kujton në ndonjë fatkeqësi, kryesisht termet, sepse ky fenomen ishte posaçërisht i theksuar në pranverë të vitit 1979. Vetëm pak sekonda mbas kësaj dridhje katastrofave në sipërfaqe të detit në Liman buroi uji sulfurik, ndërsa deti në gji morri shkëlqim të jeshil-gri.

Në Ulqin është akoma gjallë gojëdhëna që në perëndim të Kalasë, në gjirin e Limanit, ka buruar uji i jeshil i mrekullueshëm. Mbi burim janë rritur bimë të shumta si agava, palmat dhe bimë tjera mesdhetare. Sipas gojëdhënës, ngjyra e detit në hijen e këtyre bimëve mesdhetare është pasqyruar në gji si e jeshile me gri. Duke u larë në ujin e jeshil dhe të pazakontë të Limanit, gratë me kohë janë bërë më të reja dhe më të bukura. Bile edhe gratë më të moshuara që vinin të lahen në këtë vend, kanë shëruar sëmundjet dhe janë bërë më vitale. Për këtë arsye ky gji është bërë banjë për gratë e qytetit dhe rrethinës. Kronistët shkruajnë që gratë nga familjet e shquara, të pasura dhe fisnike nuk e pranonin me qejf që në një hapësirë kaq të ngushtë (plazhi është i gjerë vetëm disa metër) të përzihen me gratë nga familjet e varfra. për këtë arsye Limani është bërë banjë mjekësore dhe plazh për përfaqësueset e “gjinisë më të bukur” nga familjet fisnike, derisa gratë apo vajzat nga familjet e varfra kanë shkuar të lahen dhe shërohen në gjirin e Pinjeshit, apo “Plazhin e grave”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Presidentja e Kosovës viziton Malin e Zi: FILLIMISHT NË PODGORICË, PASTAJ NË ULQIN
Presidentja e Kosovës viziton Malin e Zi: FILLIMISHT NË PODGORICË, PASTAJ NË ULQIN

Presidentja e Republikës së Kosovës, Vjosa Osmani, në fillim të muajit të ardhshëm do të qëndrojë për një vizitë zyrtare dyditore në Mal të Zi, mëson Portali Ul-info. Në ditën e parë të vizitës së saj

Ulqin: NË FUND TË JANARIT SHIJOHET NOTI NË PLAZHIN E VOGËL (Video)
Ulqin: NË FUND TË JANARIT SHIJOHET NOTI NË PLAZHIN E VOGËL (Video)

Sot ishte një ditë e bukur në Ulqin, të cilën qytetarë të shumtë e shfrytëzuan për shëtitje apo punë në Ullishtë. Në të njëjtën kohë, disa vendosën të marrin pjesë në hapjen ceremoniale të një tjetër Festivali

Komuna e Ulqinit: Kryeministri me ministra në vizitë të martën
Komuna e Ulqinit: Kryeministri me ministra në vizitë të martën

Të martën, më 31 janar 2023, komunën e Ulqinit do ta vizitojë delegacion i Qeverisë së Malit të Zi në krye me kryeministrin dr. Dritan Abazoviq. Në delegacion me kryeministrin Abazoviq do të jenë ministri

Përvjetori: GJYSMË SHEKULLI NGA THEMELIMI I QENDRËS NATURISTE NË ADË TË BUNËS
Përvjetori: GJYSMË SHEKULLI NGA THEMELIMI I QENDRËS NATURISTE NË ADË TË BUNËS

Këtë vit bëhet gjysmë shekulli nga fillimi i funksionimit të Qendrës naturiste në Adë të Bunës. Në korrik të vitit 1973 u pritën mysafirët e parë dhe ishin kryesisht gjermanë të sjellë nga agjencia “Miramare”.

Komuna e Ulqinit: PROJEKTI ME VLERË RRETH 20 MILION EURO FILLON NË MES TË SHKURTIT
Komuna e Ulqinit: PROJEKTI ME VLERË RRETH 20 MILION EURO FILLON NË MES TË SHKURTIT

Me rastin e fillimit të realizimit të projektit “Furnizimi me ujë dhe rregullimi i ujërave të zeza në bregdetin e Adriatikut – V, Ulqin”, kryetari i Komunës së Ulqinit Omer Bajraktari me bashkëpunëtorë