VDEKJA APO RENESANSA E QYTETIT TË VJETËR

Në Qytet të vjetër për 2.5 mileniume është ruajtur ena urbane nga ku vinin hijet e së kaluarës. Për këtë arsye ai me dekada si magnet ka tërhequr hulumtuesit dhe turistët.

Sipas ligjeve të këtij vendi shumë kohë më parë ka fituar statusin e monumentit të kulturës të rendit të parë. “Këto fakte janë me rëndësi kapitale, por siç duket nuk ka më kush ti shfrytëzoj, ndërsa gjithnjë e më pak kemi nga ato që kuptojnë vlerën e këtyre aglomerimeve jashtëzakonisht të rëndësishme urbanistike në bregun lindor të Adriatikut si për turizëm ashtu dhe për banorë vendas”, thotë kryetari i Shoqatës “Kalaja-Qyteti i vjetër” në Ulqin Ismet Karamanaga.

Dhe në të vërtet: nuk ka turistë të huaj i cili qëndron në Ulqin dhe nuk e viziton Qytetin e vjetër, entuziazmohet me muret, zgjidhjet arkitektonike dhe shtresat historike, ndërsa njëkohësisht nuk ndjen  siklet për arsye të neglizhencës, papastërtisë dhe mungesës së gjallërisë në të.Karamanaga mendon që pushteti qendror në Mal të Zi ka përgjegjësi të madhe. “Vazhdueshmëria e këtyre qyteteve i detyrohet dhe vazhdueshmërisë së shteteve në kuadër të cilëve janë ndërtuar dhe kanë mbijetuar, si dhe të banorëve të qytetit të cilët ruajtën mënyrën e jetesës, institucionet dhe rregullat e ndërtimit të qytetit”, thekson ai dhe shton që nëse nuk bëhet diçka shpejtë në këtë drejtim, është e sigurt që akoma më fuqishëm do të vazhdoj procesi i rrënimit, degradimit dhe banalizimit të këtij aglomerimi të mrekullueshëm.

Ai, megjithatë, beson se Qyteti i vjetër i cili kaloi dhe vështirësi më të mëdha do të mbijetoi këtë kohë dhe këtë neglizhencë të njerëzve. Duke parafrazuar poetin amerikan Emerson, Karamanaga përfundon:”Fillimisht njerëzit kanë ndërtuar dhe rinovuar Qytetin e vjetër, ndërsa erdhi koha që Qyteti i vjetër ti ndërtoi njerëzit”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin

Shkolla shqipe ka një traditë të gjatë. Nga hulumtimet e deritashme që kanë gjetur dhe publikuar studiuesit dhe gjuhës shqipe, shkollës shqipe dhe historisë së shqiptarëve vërtetohet se shkollat shqipe kanë një histori prej së

Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin
Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin

Shkolla shqipe ka një traditë të gjatë. Nga hulumtimet e deritashme që kanë gjetur dhe publikuar studiuesit dhe gjuhës shqipe, shkollës shqipe dhe historisë së shqiptarëve vërtetohet se shkollat shqipe

Fakulteti në Ulqin: REGJISTRIMI I GJENERATËS SË RE TË STUDENTËVE PËR VITIN AKADEMIK 2022/23
Fakulteti në Ulqin: REGJISTRIMI I GJENERATËS SË RE TË STUDENTËVE PËR VITIN AKADEMIK 2022/23

Fakulteti i Studimeve të Biznesit Mesdhetar në Ulqin bëri të ditur se janë në vazhdim regjistrimet në studimet themelore akademike për vitin 2022/23. Siç thuhet, të gjitha informacionet mund të merren

Komuna: SOT FILLON ASFALTIMI I RRUGËVE TË GËRMUARA
Komuna: SOT FILLON ASFALTIMI I RRUGËVE TË GËRMUARA

  Komuna e Ulqinit njoftoi se të premten do të fillojë asfaltimi i rrugëve të gërmuara, i cili do të zgjasë disa ditë. Vetëqeverisja lokale u ka kërkuar falje qytetarëve që kanë vuajtur nga kjo situatë,

CEDIS: TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT
CEDIS: TË PREMTEN PA RRYMË NJË PJESË E KOMUNËS SË ULQINIT

Nga Sistemi malazez i elektroshpërndarjes (CEDIS) thanë për Portalin Ul-info se të premten, më 24 qershor, në periudhën prej orës 08 deri në 14,30, pa energji elektrike do të jetë pjesa e Qytetit përballë

Komuna: BEQIR SELLA KANDIDAT PËR ZËVENDËSKRYETAR
Komuna: BEQIR SELLA KANDIDAT PËR ZËVENDËSKRYETAR

  Zyrtari i lartë i Partisë Demokratike, Beqir Sella, është kandidat për nënkryetar të Komunës së Ulqinit, mëson Portali Ul-info. Ai është deputet i asaj partie në Kuvendin komunal dhe kryen edhe