Zëri: Shkolla e parë shqipe u hap më 1258 në Ulqin

Shkolla shqipe ka një traditë të gjatë. Nga hulumtimet e deritashme që kanë gjetur dhe publikuar studiuesit dhe gjuhës shqipe, shkollës shqipe dhe historisë së shqiptarëve vërtetohet se shkollat shqipe kanë një histori prej së paku 8 shekullore dhe nga të dhënat e deritashme, ato janë hapur kryesisht nga priftërinj katolik të ritit françeskanë dhe kryesisht në Shqipërinë bregdetare ndërmjet Kotorrit e Durrësit.
Këto shkolla janë hapur pra disa shekuj përpara “Formulës së Pagëzimit” (1462, i pari dokument shqip që deri tash e njohim) dhe botimit të librit të parë shqip që e njohim deri tash “Mesharit” të Gjon Buzukut më 1555. Prandaj, dëshmitë e ndryshme si ajo e murgut Brokard se shqiptarët kanë librat e tyre me shkrim latin duhet të jetë e saktë dhe iu mbetet studiuesve të ardhshëm të hulumtojnë në këtë fushë. Ka disa gojëdhëna se shqipja mund të jetë shkruar edhe disa shekuj më herët (dhe të ketë pasur shkolla para kësaj të Ulqinit) me shkrim biblik (cirilik) në Jug dhe Juglindje të tokave shqiptare, që përkon me periudhën e Bizantit dhe me Kishën e Lindjes, të cilës Kishë i përkisnin një pjesë e madhe e shqiptarëve.
Nga të dhënat e hulumtimeve të deritashme nga studiues shqiptar kemi këtë kronologji për ekzistimin e shkollave shqipe: në Ulqin (1258) ; në Durrës (1278), dy shkolla; në Shkodër (1345 dhe 1395); në Tivar (1349), në Pult (1367), si dhe shkolla shqipe në Drisht (1396).
(Ymer Avdiu, Zëri)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Media for All: NË ULQIN MBAHET KONFERENCA E MEDIAVE RAJONALE

Horizonti i Ri: TUBOHEN PËRFAQËSUESIT E MEDIAVE KRYESORE NË GJUHËN SHQIPE

Protesta e Kalalive për shkak të mungesës së ujit: MES PREMTIMEVE DHE RADIKALIZIMIT
Protesta e Kalalive për shkak të mungesës së ujit: MES PREMTIMEVE DHE RADIKALIZIMIT

“Në ditët në vijim do të marrim masa dhe veprime që të mundohemi t’i ndihmojmë qytetarët e Kalasë që të kenë një furnizim më të mirë me ujë”, tha drejtori ekzekutiv i SHPK “Ujësjellësi dhe kanalizimi”

Ulqin: NESËR PROTESTË E KALALIVE
Ulqin: NESËR PROTESTË E KALALIVE

Për shkak të problemeve të vazhdueshme me ujin, banorët e Kalasë kanë paralajmëruar protestë. “Situata prej javësh është e padurueshme dhe nga mungesa e ujit na ikin mysafirët”, pohojnë Kalalitë. Sipas

Edhe sot bllokimi i rrugës në Peçuricë: BLOKADA E RADHËS NË KRYTHË
Edhe sot bllokimi i rrugës në Peçuricë: BLOKADA E RADHËS NË KRYTHË

Banorët e Mërkotit kanë organizuar të dielën për të tretën herë bllokimin e rrugës rajonale në Peçuricë. Kësaj radhe, siç kanë bërë të ditur, bllokada është zgjatur për një orë, gjë që ka shkaktuar një

In memoriam: FATMIR MILO NINAMBEGU(1951-2022)- Këthimi në vendlindje
In memoriam: FATMIR MILO NINAMBEGU(1951-2022)- Këthimi në vendlindje

U hap lajmi: në Njujork ndërroi jetë Fatmir Milo Nimanbegu.Ka qenë e ditur se disa kohë ka vuajtur prej sëmundjesë të rëndë, joshëruese. ​Në vitet pesëdhjeta-gjashtëdhjeta jeta në Kalanë e Ulqinit. Pak

NELAJ: SHTYHET SEZONI I GJUETISË, FILLON ME 4 SHTATOR
NELAJ: SHTYHET SEZONI I GJUETISË, FILLON ME 4 SHTATOR

Njoftojmë të gjithë gjuetarët dhe qytetarët e Komunës së Ulqinit, se hapja e sezonit të gjuetisë që ishte e paraparë të hapet me datën 07.08.2022 ,pas kërkesës së kryetarit të Komunës së Ulqinit , Omer